Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Weekschildpadden (Trionychidae)  - Darrell Senneke 

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

Vertaling door Peter van Arkel
 

Related Articles:

Fishhook Removal from an Apalone spinifera - Chris Tabaka DVM

Apalone Gallery

Hoja de cuidados Ė Las Tortugas de carapacho blando - Darrell Senneke

La famille des Trionichidťs - Par Darrell Senneke

スッポン類 Ė ダレル セネーク

Care Sheet - The Soft-shelled Turtles  - Darrell Senneke


 Family:  Trionychidae

Soort: Amyda, Apalone , Aspideretes, Chitra, Cyclanorbis, Cycloderma, Lissemys, Dogania, Nilssonia, Palea, Pelochelys, Pelodiscus, Rafetus, Trionyx
 


 

Weekschildpadden, Familie Trionychidae, worden gevonden in bijna alle water types in de wereld. Ieder continent, met de uitzondering van AustraliŽ en Antarctica, is gastheer van deze unieke familie. Weekschildpadden stierven in AustraliŽ uit in het Pleistoceen, ongeveer 40.000 jaren geleden.

Iedere soort van de Weekschildpadden is een beetje verschillend in behoeftes en benodigdheden en dat is niet verrassend in een familie, wiens soorten in afmeting kunnen variŽren in grote als volwassenen van 20cm. tot wel 200cm. Deze Care-sheet is enkel gemaakt om de algemene zorg van de bedoelde familie te dekken. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

In de natuur bewonen Weekschildpadden in eerste instantie de wateren die voorzien zijn van met zachte modder bedekte- of zanderige bodems, waar zij zich in begraven en wachten op voorbij komende prooi. Zij zijn in het algemeen gretige zonnebaders en benutten rotsen of drijvende boomstronken en voornamelijk modderige banken om gepaste temperatuur regulering te handhaven. Zij zijn voornamelijk vleesetend van geboorte en kunnen de verzorger een pijnlijke beet bezorgen indien deze de waarschuwingen niet in acht neemt. Zij zijn ook bliksem snel zoals bij een vleesetende soort past. In de natuur is een groot deel van hun dieet rivierkreeft en waterinsecten, evenals kevers, vis en voorradig planten materiaal. Ik heb bemerkt dat zij snel naar commercieel verkrijgbaar forellen of meerval voedsel happen. Ik voer jonge, snel groeiende schildpadden kleine porties iedere dag of grotere porties om de andere dag. Ik voer de volwassenen tweemaal per week.

Een bijkomende calcium toevoeging is essentieel. Gepoederd calcium kan gesprenkeld worden over (of gestopt worden in) al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, waaraan geknaagd kan worden is ook aangeraden
De toevoeging van multi vitamine, indien een commercieel bereid schildpad dieet en/of levende vis NIET gebruikt wordt, blijft van belang voor een goed stofwisseling. Het bevriezing proces van vis vernietigt de vitamine E die een belangrijke component voor het handhaven van een gezonde Weekschildpad is.

Wegens hun agressieve natuur zou de Weekschildpad niet met andere Weekschildpadden of andere schildpadsoorten samen gehouden moeten worden. Het zal duidelijk moeten zijn dat er in een grotere leefomgeving meerdere dieren geplaatst kunnen worden, hierbij moet gedacht worden aan een 2 meter vijver. Maar ik zou het niet aandurven om een trio van 20 cm grote Weekschildpadden in een 2 meter verblijf te plaatsen zonder het maken van talrijke schuilplaatsen, zodat de veiligheid gewaarborgd is door het uit het zicht te kunnen blijven van elkaar.

In een binnenaquarium hoort de waterdiepte zo aangepast te worden dat het dier de oppervlakte met zijn hals kan bereiken terwijl het begraven in het zand op de bodem ligt. Dit is voornamelijk heel belangrijk voor jongen. Als er een aquarium voor ze gebruikt wordt voor de huisvesting moet een warmtelamp boven een droog gebied geplaatst worden, om een kunstmatige zonneplek te verzorgen. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede lamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen.

De ondergrond in een vijver of aquariums zou uit fijn zand of modder moeten bestaan. Scherp grind en stenen zijn geneigd om de schaal van deze soort te krassen wat in schimmel of bacteriŽle infecties resulteert, die dodelijk zouden kunnen zijn.

Wegens deze neiging tot het ontwikkelen van schildrot, is het heel erg belangrijk dat deze dieren toegang tot zonlicht buiten, of volledige spectrum UV verlichting binnen hebben. Terwijl er veel behandelingen voor schimmelinfecties zijn, is de beste manier om het te vermijden eenvoudig toegang tot een zonneplaats aan te bieden, of/en zonlicht toe te staan dat hen volledig hun schild kan laten drogen wanneer dat nodig is. Een andere methode om dit probleem te vermijden omvat het omlaag brengen van het pH naar ongeveer 6,0 Ė 6,5. De meeste schimmelorganismen gedijen in een beetje zure omgeving niet.

Nog een voorwaarde van kritisch belang om een ziekte te vermijden is de waterkwaliteit. Als een algemene regel gesteld is dat hoe groter het watervolume, hoe meer speelruimte voor problemen met waterkwaliteit. Vele problemen met waterschildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het aanschaffen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren.

Interne filters met onderwaterpompen zijn minder duur en gemakkelijker te installeren. Echter zijn zij minder efficiŽnt en vereisen vaker gereinigd te worden dan de duurdere buitenfilters of droog-nat filters (druppelfilters). Het is beter om een beetje meer voor de aanvullende doeltreffendheid te betalen.

Het moet worden opgemerkt dat water- en landschildpad zorg onderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website aan http://www.chelonia.org , serieuze houders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden. De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.
 


 

www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to World Chelonian Trust Care Sheets

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

 

 

 

 Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                 


WCT Web Master

 

 

 

Turtle

Tortoise 

schildkrŲten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad