Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

 Tracaja (Podocnemis unifilis) - Darrell Senneke and Chris Tabaka DVM   

Copyright © 2004, 2005, 2006 - World Chelonian Trust, All rights reserved

Vertaling door Peter van Arkel

Related pages:

Podocnemis unifilis - (モンキヨコクビガメ)の飼育―ダレル セネーク 及び クリス タバカDVM(獣医学者)   

Podocnemis unifilis - (Yellow-spotted Amazon River Turtle) Care - Darrell Senneke and Chris Tabaka DVM   

Podocnemis Gallery


Podocnemis unifilis - TROSCHEL in SCHOMBURGK 1848: 647
Emys cayennensis - SCHWEIGGER 1812: 298
Emys Terekay - SCHINZ 1833 (fide PRITCHARD & TREBBAU 1984)
Podocnemis unifilis - KAHL et al. 1980: 117
Podocnemis cayennensis - DAVID 1994
Podocnemis unifilis - GORZULA & SEÑARIS 1999
Andere gewone gebruikte namen: Tracaja, Terecay
 


 

Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Vele oudere schildpad liefhebbers hebben dierbare herinneringen aan hun jeugd over de toestand in dubbeltjes winkels, zoals SS Kresge (nu Kmart) en FW Woolworths (nu Footlocker) en terug kijkend naar de schildpadden die te koop waren. Samen met de veel voorkomende Roodwang, Zaagrug en Roodbuik zouden enkele andere, niet zo vaak voorkomende, soorten gevonden kunnen worden. Een van deze andere soorten was de Texas Schildpad die soms gezien werd, zo klein als een gulden, terwijl er een andere schildpad was met een nietszeggende, een beetje koepelvormig grijs of bruin schild en een ongelofelijk mooie gele tekening op zijn hoofd, dat zijn gezicht een komische blik gaf. Dit waren jongen van de Podocnemis unifilis, een vaak geziene gast in de “schildpadden tanks” van deze dubbeltjes winkels. Importeurs uit die dagen spreken van miljoenen die soms aankwamen in één enkele levering. Tienduizenden werden van het midden tot laat in de jaren ‘60 verkocht voor net fl. 1,50 per stuk in de detailhandel. De kennis van hoe te zorgen voor schildpadden was in die dagen praktisch nihil. Ook gekoppeld aan de moeilijkheden van het identificeren van deze soort in die tijd, waren de resultaten zo bedroevend dat bijna alle, van deze dubbeltjeszaken dieren, gestorven zijn. Om verschillende redenen zijn ook de winkels die deze verkochten uitgestorven in de tussentijd.

Er waren geen volledige spectrum lampen of calcium supplementen verkrijgbaar zoals dat vandaag het geval is. Bovendien was er weinig te vinden in boeken die de detailhandel verkocht over de zorg voor enige schildpadsoort, het internet bestond nog niet en herpetologische verenigingen waren er nog weinig en met bijna geen onderling contact. Voedsel verkocht voor schildpadden bestond in die dagen uit gedroogde vliegen en mieren eieren. Als alternatief voedsel stelde men dingen zoals rauwe hamburger en kattenvoer voor. Aangezien deze soort heel vegetarisch is, was het resultaat van zo'n zorg onvermijdelijk. Het zien van een “Podoc” in een verzameling die dateert uit die dagen, is buitengewoon bijzonder. De soort werd zo ongewoon in verzamelingen dat, behalve het AZA North American Region studbook for South American River Turtles (Genus Podocnemus), die in februari1992 gepubliceerd werd er zelfs nu nog niet veel informatie verkrijgbaar is over deze dieren. De enorme leveringen van deze Geelgevlekte Amazonerivier schildpadden, die met een met een Cites II aanwijzing eindigde in 1975 en plaatsing van de soort op de met gevaar van uitsterven bedreigde USA lijst. Dit zette hun onder bescherming door de Endangered Species Act (ESA). Nu is een “gekweekt in gevangenschap” verklaring van essentieel belang om over de grenzen te kunnen verhandelen. Deze soort is sporadig verkrijgbaar bij kwekers ook al heb je de gepaste toestemming

Podocnemis unifilis wordt in Bolivië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela gevonden. Om er voor te zorgen moet de tropische natuur van hun natuurlijke habitat weerspiegelt worden. Terwijl zij dikwijls nagewezen worden als zijnde “rivier schildpadden” worden ze gevonden in langzaam bewegend water, zoals languit gestrekte vijvers of meren in plaats van in de snellere waters waar je normaal gesproken aan denkt wanneer je een rivier visualiseert. Zij kunnen een reusachtige afmeting bereiken voor een waterschildpad mogelijk tot aan de 68 cm. SCL. De gemiddelde volwassene afmeting echter loopt tussen (35 – 45 cm. SCL. Wegens de grote maat van de volwassenen is het onuitvoerbaar te proberen om volwassenen in iets minder dan een vijver of en hele grote kunstmatige watertank te handhaven. Kweken kan altijd het hele jaar door en een verwachting van 15 – 20 eieren per nest is gewoon, met een maximum van 40 stuks wat twee maal is opgetekend. Volwassen vrouwelijke schildpadden zijn geneigd om enigszins groter te zijn dan de mannen.

DE HUISVESTING VAN PODOCNEMIS UNIFILIS BINNEN:
De meest gebruikelijke manier voor een binnen accommodatie van Podocnemis unifilis bestaat uit een aquarium. Voor babyschildpadden zou ik voor een waterdiepte van 7,5 tot 15cm zorgen, waar het ene eind is opgebouwd uit stenen om een droge zonneplaats te maken.
Een redelijk aquarium voor een jong is een 50 liter bak, 75cm bij 30cm. Als het dier groeit, zal de afmeting van deze leefruimte toe moeten nemen.

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Vele problemen met waterschildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren.
Een gepaste verzorging is een hoofdcomponent van preventieve geneeskunde. Voor volwassen Podocnemis unifilis raden wij dan ook grote vijvers en bovenmaatse filters aan. Tengevolge van de ondiepe watervoorkeuren van de jongen is goede filtratie verzorgen moeilijker. Voor deze zijn binnenfilters voldoende en frequent verschonen van het water, om de 2 tot 3 dagen, is de regel.

In één hoek van de huisvesting moet een ijzeren reflector klemlamp worden gezet, over een droog gebied om kunstmatig een zonneplek te verzorgen. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust.Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme. Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede klemlamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen. De watertemperatuur is niet van kritiek belang, maar zou moeten gehandhaafd worden tussen 22 – 27 C omdat deze soort van nature tropisch is.

DE BUITENHUISVESTING:
Een roofdier vrije buiten huisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Vijvers met een gevorderd filtratie systeem kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Podocnemis unifilis te scheppen.
Omdat Podocnemis unifilis er van houdt om op de bodem van een vijver te zitten, zou de diepte genoeg moeten zijn om hen een gevoel van veiligheid te geven, terwijl nog steeds toegestaan wordt dat een gemakkelijke toegang tot het wateroppervlak mogelijk is. Een diepte van 60-70cm. wordt aangeraden om te kunnen blijven ademen. De vijver zou ook een boomstronk of eiland moeten bevatten met een makkelijke toegang tot een zonnige plaats voor deze soort.

DIEET:
Wees voorzichtig om niet uw Podocnemis unifilis te overvoeden. Ik raad enkel 2 tot 3 maal te voeden in een week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen.
Deze soort zal een grote verscheidenheid van groenten gebruiken zoals mosterd groen, raap groen, paardebloem, spinazie, wortels, zucchini en enig water planten, bijv. eendekroos, watersla, waterhyacint enz.. Zij zullen ook fruit zoals perziken, appels, druiven en meloen tot zich nemen. Jonge schildpadden zouden sommige insecten en wormen kunnen nemen, maar dit is geen groot deel van hun normaal dieet. Veel van het commercieel bereidde schildpadden voedsel dat tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is, zijn uitstekend Podocnemis unifilis voedsel, bovendien kunnen commerciële lage eiwit diëten opzettelijke voor Koi of Goudvis bereidt ook gebruikt worden als een deel van een afwisselend dieet.

Een bijkomende calcium toevoeging is essentieel voor deze grote snel groeiende soort. Gepoederd calcium gesprenkeld over al het voedsel wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, waaraan geknaagd kan worden is ook aangeraden.
Als het moeilijk is om er zeker van te zijn dat het gepoederd calcium op de oppervlakte van het voedsel blijft als het wordt gegeven aan waterdieren, wordt het hier benedenstaande recept voorgesteld:

Dit recept kan voor de verschillende soorten van waterschildpadden veranderd worden met de specifieke voedselonderdelen die verkozen worden. Het vleesetende soort zal bijvoorbeeld aanvullende vleesproducten vereisen.


Een voeding die een hoog calcium gelatine mengsel bevat, wordt gegeven als passend voedsel. Met een toevoeging van de nodige aanvullingen, kan dit éénmaal per week dienen als een volwaardige maaltijd.
Er mogen niet de nodige mineralen en vitamines ontbreken die het dieet zullen vervolmaken.
 


Hak vervolgens fijn:
 


453 gram vermengd groen: paardebloem, andijvie, romaine, collards, raap groen, krul andijvie, druivenloof, moerbeiboomloof en forbs ( Sorry, sommige dingen zijn nergens in een woordenboek te vinden.) als dat verkrijgbaar is.
453 gram van verkrijgbare vruchten en groenten als: eikel, appels, peren, bananen, druiven, perziken enz.
283 gram van geplet Mazuri Schildpad Dieet (Purina Molens, Inc) of equivalent. Gebruik van dit als ingrediënt verlicht de nood aan een multi-vitamine aanvulling.

Voeg toe:
28 gram fosfor vrij calcium reptielaanvulling (met D3 indien dieren binnen worden gehouden).

Vermeng goed!

Maak 84 gram van op zeewier gebaseerde gelatine klaar met 3 liters kokend water, verwijder van het kooktoestel en voeg het toe in het gehakte voedselmengsel, giet dan het mengsel in een ondiepe cakepan of taartblik en laat het een nacht in een koelkast staan. Indien het resulterende mengsel te los is of smelt, voeg meer gelatine toe.
Snijdt het in blokjes en bevries het om op te slaan, ontdooi het voor gebruik.
Indien gewenst kan rood voedsel als bietjes worden toegevoegd om de blokje gekleurd te maken om de schildpadden meer visueel te stimuleren.


 


WINTERSLAAP:
Deze soort overwintert niet in de natuur, het kan tegen de subtropische winters buiten. Nochtans, zou dit in gematigde gebieden niet geprobeerd moeten worden.


MEDISCH:
De medische problemen van deze soort zijn niet ongewoon. Zoals met alle waterschildpadden moet er gelet worden op ademhaling problemen evenals op tekens van schild infecties. Als is het zeer onwaarschijnlijk dat wettelijke in het wild gevangen exemplaren zullen verkregen worden, de ziekten die dikwijls vertoond worden bij geïmporteerde schildpadden zal met alle zorg moeten worden gemeden.

Als een aanvullende stimulans voor het verkrijgen van alleen maar gevangen gekweekte dieren (behalve de legale soorten) moet opgemerkt worden dat in een studie als een deel van een leefmilieuproject, dat voor Podocnemis unifilis bedoeld is, in de Goias Staat van Brazilië een groep van deze dieren tijdens een onderzoeksprotocol werd opgeofferd. Negentig procenten van deze exemplaren bevatten protozoën (ééncellige parasieten) binnen de nieren.


Het moet worden gezegd dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt.Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit mee op de World Chelonian Trust website http://www.chelonia.org . Serieuze schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.

De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.
 


References:
1The EMBL Reptile Database  http://www.embl-heidelberg.de/~uetz/LivingReptiles.html

 

2 The Sedgwick County Zoo, Wichita, Kansas – species account    http://www.scz.org/animals/t/ysart.html

 

Armed Forces Institute of Pathology  (AFIP) Wednesday Slide Conference 1998-1999 #28, Case II - Fac. Med. Vet. da USP (AFIP 2600309)  http://www.afip.org/vetpath/WSC/wsc98/98wsc28.htm

Return to Dutch section

www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Care Sheets

 

 World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

 

      Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad