Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Bosbeekschildpad (Glyptemys insculpta) Darrell Senneke   

Zorg artikel voor de jonge schildpad

 

Vertaling door Peter van Arkel

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

 

Glyptemys Gallery

Glyptemys insculpta –(モリイシガメ) その子ガメの飼育 ダレル セネーク

Glyptemys insculpta  - (Wood Turtle) – Hatchling Care - Darrell Senneke


Was known until recently as Clemmys insculpta


Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Moeraslanden en de bossen en velden die hen omringen in het Noordoosten en Centrale Noorden van de Verenigde Staten evenals het Zuidoosten en Zuid-centraal Canada, zijn de gastheer van Glyptemys insculpta – de Bosbeekschildpad. Voor sommige schildpadhobbyisten, amateur herpetologen en professionele herpetologen is er ook geen indrukwekkender dier dan Glyptemys insculpta. Als volwassene bereiken deze 20 cm in lengte, hun lichaamskleur zou kunnen variëren van baksteenrood naar helder geel en zij bezitten een aantrekkelijk gevlekte plastron. Het is echter niet hun schoonheid die hen interessant maakt; het is hun jeugdige natuur en persoonlijkheid dat hen apart van bijna alle andere schildpad soorten zet. Fokkers hebben geweldig succes met deze soort en het is nu mogelijk om deze semi-aquatic schildpadden te kopen van in gevangenschap geboren kweek. Als U ooit een Bosbeekschildpad in het wild tegen komt neem hem niet mee! Zij zijn beschermd, waar ook gevonden en zijn heel erg bedreigd in hun natuurlijke omgeving. Dit zorgblad zal hoofdzakelijk de zorg van jonge schildpadden behandelen, omdat dit het meest kritische stadium van hun leven is en de leeftijd dat zij waarschijnlijk het meest worden gekocht.
 

DE HUISVESTING VAN JONGE GLYPTEMYS INSCULPTA BINNEN: Jonge Bosbeekschildpadden zijn bijna totaal op water aangewezen en verlaten dit enkel om zich te zonnen. Als zij ouder worden, gaan ze meer op het land leven tot zij als volwassenen een lange tijdsperiode uit het water gaan op zoek naar voedsel. De meest nuttigste manier van binnenshuisvesting voor de jongen van Glyptemys insculpta bestaat uit een ondiep aquarium of plastic bak. De jongen zijn niet zulke enorm goede zwemmers, ik zou een waterdiepte van 5 cm of minder voorstellen om hen de gelegenheid te geven, staande op de bodem de oppervlakte te bereiken om zonder moeilijkheden te ademen. Als voor deze soort een huisvesting gemaakt wordt, zou een droog gebied op het einde van de leefruimte moeten gemaakt worden om een droge zon plek te verzorgen. In deze opstelling is wegens de ondiepte van het water filtratie moeilijk en overblijvende voedselresten bevuilen snel het water.

Een alternatief daarvoor is een lege schuin staande bak. Een plasticbox die ongeveer 60 x 40 cm. meet, wordt aan het ene eind verhoogt om een hellende bodem te verzorgen. De waterdiepte aan het ene eind is 5cm. en aan de andere kant resulteert dat in een droge plaats. Als er niets in staat is het gemakkelijk om vaak te reinigen. De toevoeging van echte of plastic waterplanten voegt wat toe aan het gevoel van veiligheid voor de dieren en met betrekking tot echte planten zou een bijkomende voedselbron kunnen ontstaan Als het dier de afmeting van 10 cm ongeveer bereikt en deze leefomgeving ontgroeit dan kan de schildpad overgezet worden naar een meer landelijk ingericht milieu.

De waterkwaliteit is heel belangrijk! Wegens de ondiepte van het water is filtratie erg moeilijk in een hellende tank en zou niet praktisch zijn. Daarom is vaak wisselen van water noodzakelijk.

Om een kunstmatige zon plek te verzorgen in de huisvesting moet een warmtelamp boven het droog gebied geplaatst worden. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede lamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp.

DIEET: Bosbeekschildpadden worden snel tam en zullen telkens om voedsel bedelen als u nabij hun habitat komt, wees voorzichtig om hen niet te overvoeren. Ik raad aan enkel eenmaal iedere dag of om de andere dag de snel groeiende jongen te voeren. De Glyptemys insculpta jongen zijn bijna alleen vleesetend en zullen gretig insecten en wormen als voeding gebruiken maar ook zullen sommige vruchten en groenten gegeten worden. Sommige watervegetatie zoals eendekroos zal ook gewaardeerd worden. Veel van de commercieel bereide schildpadden diëten, evenals Koi of Meerval voedsel tegenwoordig dat op de markt gebracht wordt, is uitstekend jonge Glyptemys insculpta voedsel.

Een bijkomende calcium toevoeging is essentieel. Gepoederd calcium gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, waaraan geknaagd kan worden is ook aangeraden.
 

DE BUITENHUISVESTING: Als uw schildpad eenmaal over 7,5 cm. is in afmeting biedt een roofdier vrije buiten huisvesting veel voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Vijvers met goede filtersystemen kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenverblijf aan uw Bosschildpad aan te bieden.
HEEL BELANGRIJK: Indien volwassen Bosschildpadden in een moerasland / vijver omgeving wonen moet die de vijver zacht hellende kanten hebben. Mannelijke Bosbeekschildpadden zijn heel agressief tijdens het kweken en vrouwtjes zouden kunnen verdrinken als zij niet gemakkelijk aan de aandacht van de man kunnen ontsnappen en zich naar ondieper water kunnen bewegen.

Indien de schildpad tekens van ziekte vertoont ga dan alstublieft naar een dierenarts voor onderzoek. Het is wel zo zou dat informatie verkrijgbaar is op het Internet of in hobbyisten boeken maar het moet wel gezegd worden dat doseringen dikwijls gevaarlijk zijn gedateerd, luistert U alstublieft voor medicijnadvies naar getrainde deskundigen.


WINTERSLAAP:
Deze soort overwintert wel in de natuur. Na voorzichtig onderzoek van methoden hoe dit het veiligst te doen, zal er misschien gezorgd kunnen worden voor winterslaap faciliteiten voor de schildpad.


Het moet vermeld worden dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website, http://www.chelonia.org . Serieuze Schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.

De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

Glyptemys insculpta - (Wood Turtle) – Hatchling Care - Darrell Senneke
Copyright © 2003 World Chelonian Trust. All rights reserved


Achtergrond informatie: http://www.woodturtle.com 


World Chelonian Trust

www.chelonia.org

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 Home Page - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

 Return to Care Sheets

 

   Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad