Gestekelde aardschildpad (Heosemys spinosa)

 

Vertaling door Peter van Arkel

Spiny Turtle (Heosemys spinosa) Care Sheet

Care-Sheet van de Southeast Asian Spiny Turtle (Cogwheel Turtle, Spiny Hill Turtle) Heosemys spinosa (geen ondersoorten bekend)

De herkomst:
Van Tenasserim, het lang gerekte kustgebied van het schiereiland Thailand en het Maleisische Schiereiland naar Sumatra, Borneo en verschillende kleine Indonesische Eilanden.

Leefomgeving:
Ondiepe, heldere regenwoud beken op hoogten van 170 meter tot 100 meter waar deze herhaaldelijk dwaalt op het land in koele, vochtige en beschutte gebieden. De schildpad verbergt zich dikwijls onder planten, puin of graspollen. De jongen zouden meer op het land dan volwassenen kunnen zijn.

De volwassene Afmeting:
Van 17,5 cm tot 22 cm in carapax lengte en 1,5 kg tot 2 kg in gewichtsmassa.
© Robert S. Simmons

 

© Robert S. Simmons

Geslacht:
Grote volwassenen zijn zonder stekels. Mannen hebben langere, dikkere staarten dan vrouwen en holle plastrons.

De zorg in gevangenschap:

Binnenhuisvesting:
Volwassenen zouden in grote 850 liters, L 200 cm x B 60 cm x H 70 cm, aquaria moeten kunnen verblijven, verdeeld in land en watergebieden. Het watergebied zou tenminste de helft van het totale gebied moeten zijn en zou aan een diepte van 6 tot 10 cm moeten voldoen. De ondergrond van het land zou uit een 5 cm dikke laag van rivier grind (stenen met een afmeting van 6-8 mm) met een bovengrondse laag die zou moeten bestaan uit turfmos en vezels van turfmos (Sphagnum sp.) tot een diepte van 15-25 cm, om eieren te kunnen leggen. De kleintjes en opgroeienden zouden in een gelijksoortig, maar kleiner verblijf als de volwassenen gehandhaafd kunnen worden. Een regen cyclus van één tot tweemaal wekelijks, verzorgd door sproeiers, zal de noodzakelijke vochtigheid voor de schildpadden verzorgen.

Buitenhuisvesting:
Deze schildpadden doen het heel goed in een groot, omheind stuk land, beplant met struiken en voorzien van een grote, ondiepe poel met proper, koel water. Tijdens de koelere maanden gaan ze naar binnen waar verwarmde faciliteiten noodzakelijk zijn. Deze schildpadden lijken heel veel op de Noord-Amerikaanse Clemmys insculpta wat betreft omgeving vereisten.


Verlichting en temperatuur:
Plaatselijke verlichting door spots over een droog gebied, om kunstmatig een zonneplek te verzorgen, is een vereiste en de omgevingstemperaturen zouden tussen 27 en 30° C in stand gehouden moeten worden. Een fotoperiode van 12 uren daglicht en 12 uren nacht zou voor gezorgd moeten worden.

Voedsel/voeding:
Heosemys spinosa zijn voornamelijk herbivoor van nature, hoewel zij soms vlees in gevangenschap zullen eten. Het beste is om hen salades te voeren die uit fruit (voornamelijk tomaten) bestaan, groenten en spruitgroen twee tot drie keer per week. Gehakte, gevilde muizen of muizen pinkies kan eenmaal in de veertien dagen gevoerd worden aan volwassenen, maar het voeren van vlees aan jongen en opgroeiende van deze soort is uit den boze. De meeste jongen en opgroeiende schildpadden verkiezen tomaten boven enig andere voedselsoort en het regelmatig voeren van tomaten zou de best keus zijn voor het verkrijgen van goede eters. Vitamine aanvullingen zijn gewoonlijk niet noodzakelijk als een gemengde salade wordt aangeboden. Een calcium/fosfaat aanvulling zal misschien worden gegeven aan jongen en opgroeiende van deze soort en een goed dieet zou Carmix en Sporavit moeten omvatten om Vitamine D3 te verzorgen.

De reproductie:
Gemeenschap in gevangenschap, is opgemerkt geworden in december en februari. Paringsgedrag wordt dikwijls gestimuleerd door het sproeien van water op de volwassenen met een tuinslang. De man wordt opgewonden tijdens deze "regen" gebeurtenis en achtervolgt de vrouw in het water om te paren. Over het graven van een nest in het wild is niets bekend, maar over het algemeen zullen er misschien een of twee eieren door het vrouwtje in een nest gelegd worden. Vrouwen zouden tot drie maal per jaar eieren kunnen produceren; een normaal aantal voor bataguridae (rivierschildpadden). De enige succesrijke reproductie van de Heosemys spinosa in gevangenschap gebeurde in de Dierentuin van Atlanta in 1991. De incubatieperiode was 106 dagen. Het ei werd uitgebroed in een mengsel van vochtig zand, turfmos en vezelige turfmos bij een temperatuur van 28-30° C voor 35 dagen en bij een temperatuur van 26-28° C voor de rest van de tijd. Sommige batagurine schildpadeieren ondergaan een stilstand fase die met de nat/droog seizoenen correspondeert en het zou noodzakelijk kunnen zijn om incubatietemperaturen te laten schommelen

Gezondheid problemen:
Heosemys spinosa zijn ontvankelijk voor dezelfde algemene ziektes die overeenkomen met andere emydid chelonians. Er moet gezorgd worden voor UV straling om de groei van schimmel en bacteriële culturen in te dammen die, op de duur, ziektes zouden kunnen veroorzaken als schildrot. Het is noodzakelijk dat schoon water ten alle tijden is verzorgd. Een filtratie systeem compleet met UV steriliseerders is aan te raden.


Referenties:
Ernst, C.H. and R. W. Barbour. 1989. Turtles of the World. Smithsonian Institution Press.
Herman, D.W. 1993. Reproduction and management of the Southeast Asian spiny turtle (Heosemys spinosa) in captivity. Herpetol. Natur. Hist. 1(1): 97-100.
Pritchard, P.C. H. 1979. Encyclopedia of Turtles. Neptune: T.F.H. Publ., Inc.

Verzameld door:
Dennis W. Herman
Coordinator of Living Collections
N.C. Museum of Natural Sciences
11 West Jones Street
Raleigh, NC 27601-1029
Dennis.herman@ncmail.net
7 August 2000

Care-sheet gebruikt met permissie.
 

  Return to Dutch section

World Chelonian Trust

www.chelonia.org

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 Home Page - World Chelonian Trust

 

Return to Care Sheets

 

   Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad