Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

  Genus: Graptemys  (Map Turtle) Care  - Darrell Senneke  

Graptemys Gallery

 

- チズガメ属 Graptemys の飼育 ダレル セネーク 

Género: Graptemys  (Tortugas Mapa) - Darrell Senneke

Genus: Graptemys  (Map Turtle) Care - Darrell Senneke

Copyright © 2003, 2004, 2005 World Chelonian Trust. All rights reserved

Special thanks to  for translation help to  Peter van Arkel  - webmaster of:   http://www.peter.waterschildpad.nl/


Graptemys barbouri, Barbour's Map Turtle Graptemys caglei, Cagle's Map Turtle
Graptemys ernsti, Escambia Map Turtle Graptemys flavimaculata, Yellow-blotched Map Turtle
Graptemys geographica, Common Map Turtle Graptemys gibbonsi, Pascagoula Map Turtle
Graptemys kohnii, Mississippi Map Turtle Graptemys nigrinoda, Black-knobbed Map Turtle
Graptemys oculifera, Ringed Map Turtle Graptemys ouachitensis, Ouachita Map Turtle 
Graptemys pseudogeographica, False Map Turtle Graptemys pulchra, Alabama Map Turtle

Graptemys versa, Texas Map Turtle


Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort, om het even welke ondersoort die u verzorgt, is niet essentieel.

 

Een van de grootste geslachten die vertegenwoordigt is, in soorten met ondersoorten, zijn de Zaagrugschildpadden (Graptemys). Sommige naturalisten zijn dankbaar te kunnen zeggen dat iedere waterscheiding ten oosten van de Rocky Mountains en ten Noorden van Mexico in Noord-Amerika gastheer is van zijn eigen soort. Terwijl dat enigszins overdreven is, zijn er toch vele en talrijke soorten met een grote verscheidenheid in de soort. Deze soorten zijn meer vleesetend dan de  meeste schildpadden met een natuurlijk dieet dat zwaar steunt op slakken, schaaldieren en weekdieren. Zaagrugschildpadden (Graptemys) zijn seksueel te onderscheiden doordat de mannen aanzienlijk kleiner zijn dan vrouwen. De typische volwassen afmeting van mannen is 12 cm terwijl vrouwen 30 cm in lengte zouden kunnen bereiken.

 

Lang geleden konden Zaagrugschildpadden dikwijls gevonden worden vermengd met Roodwang schildpadden (Trachemys scripta elegans) in goedkope winkels in de Verenigde Staten. Jammerlijk deelden deze schildpadden (meest van de Graptemys geographica) gewoonlijk het zelfde lot als de roodwangen: ongepaste zorg volgde door een vroege dood. Huidige kennis en technologie maken het een gemakkelijk gehandhaafd dier zolang als iemand gewillig is om sommige basisvereisten te verzorgen. Door het succes dat fokkers met deze soorten hebben, is het nu mogelijk om vele van deze soorten te kopen als jongen van in gevangenschap geboren dieren. Vele van deze exenmplaren zijn bedreigd of in gevaar in de natuur. Verwijder deze dieren niet uit het wild.

 

HET HUISVESTING VAN ZAAGRUGSCHILDPADDEN BINNEN - De meest gebruikelijke manier voor een binnen accommodatie van Graptemys bestaat uit een aquarium. Voor babyschildpadden zou ik voor een waterdiepte van 7,5 tot 15cm zorgen, waar het ene eind is opgebouwd met stenen om een droge zonneplaats te maken.

Een redelijk aquarium voor een jong is een 50 liter bak,75cm bij 30cm. Als het dier groeit, zal de afmeting van deze leefruimte toe moeten nemen. Alle Zaagruggenschildpadden zijn uitstekende zwemmers dus waterdiepte is niet zo belangrijk als ze ouder worden. Een diepte van 25 cm tot 75 cm zou fijn zijn voor schildpadden tussen 10 cm en een volwassene afmeting, die 20cm bereiken kan.

 

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Vele problemen met water schildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren. Voor volwassene Zaagrugschildpadden raden wij buitenfilters aan die gemakkelijk te reinigen zijn en zorgen voor uitstekende waterkwaliteit. Jonge exemplaren zijn moeilijker te filteren wegens de diepte van het water, voor deze zijn binnenfilters voldoende en frequent verschonen van het water, om de 2 tot 3 dagen is de regel.

 

In één hoek van de huisvesting moet een ijzeren reflector klemlamp worden gezet, over een droog gebied om kunstmatig een zonneplek te verzorgen. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust.Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme. Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede klemlamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen.

 

 

DE BUITENHUISVESTING - Een roofdier vrije buiten huisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd  moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting.

Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een  buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Zaagrugschildpad te scheppen.

 

DIEET. Wees voorzichtig om niet uw Graptemys te overvoeden. Ik raad enkel aan 2 tot 3 maal te voeden in een week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen. Zaagrugschildpadden zijn overwegend vleesetend en rivierkreeft, slakken, insecten en wormen maken het grootste deel van hun voeding uit. Sommige groenten zijn ook mee genomen, jongen eten meer eendekroos  en waterplanten dan de volwassenen. Vele van de commercieel bereide schildpadden maaltijden, die op de markt bestaan tegenwoordig, is uitstekend Zaagrugschildpad voedsel.

 

Het bijkomende calcium supplementatie is essentieel. Gepoederd calcium  gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die geknaagd worden is ook aangeraden.

 

Sommige van deze soorten overwinteren door een winterslaap te houden. Na voorzichtig onderzoek van methoden om dit veilig te doen, zal  gezorgd moeten worden voor winterslaap faciliteiten.

 

Het moet worden opgemerkt dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt.Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website aan www.chelonia.org. Serieuze houders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.

 

De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan  kan deelgenomen worden via het web adres hier boven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele Voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

 

 

 


World Chelonian Trust

www.chelonia.org

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 Home Page - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

 Return to Care Sheets

 

  Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 

 


Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad