Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Genus: Bijtschildpad (Chelydra) - Darrell Senneke   

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

Vertaling door Peter van Arkel

 

Related Articles:

Chelydra Gallery

Gattung: Chelydra (Schnappschildkröten) – Darrell Senneke

カミツキガメ属 Chelydra Snapping Turtles ダレル セネーク

Tortuga Mordedora - Chelydra serpentina - Jesús Mendoza


Chelydra serpentina serpentina

Chelydra serpentina osceola

Chelydra serpentina rossignoni

Chelydra serpentina acutirostris


 

Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Een belangrijke waarschuwing: Dit soort is GEEN geschikt huisdier voor een beginner of een kind. Grote Chelydra kunnen heel agressief en gevaarlijk zijn indien de eigenaar niet precies weet hoe hij of zij het dier moet behandelen. De doorsnee volwassenen afmetingen zijn 33 cm maar er zijn exemplaren die tot 45 cm SCL meten. Zelfs jeugdig dieren kunnen een pijnlijke beet bezorgen die onmiddellijke medische zorgverlening kunnen vereisen.

Bijtschildpadden komen voor in een groot gebied: van oostelijk Noord-Amerika tot Canada – in het zuiden tot aan Equador. Zij zijn ook geïntroduceerd in Californië. Deze soort is grotendeels vleesetend met een natuurlijk dieet dat voornamelijk steunt op vis, aas, slakken, schaaldieren, salamanders en zelfs andere schildpadden. Als hij daar echt zin in heeft zal de Bijtschildpad ook wat planten materiaal eten inclusief eikels evenals dode vis restanten.

Als je bereidt bent om voor de basisvereisten te zorgen maken huidige kennis en technologie deze soort gemakkelijk te handhaven. Dankzij het succes dat fokkers met deze soort hebben, is het nu mogelijk om een Chelydra te kopen die in gevangenschap is geborenen. Bijtschildpadden zijn plaatselijk misschien in gevaar van dreigen te worden uitgeroeid of zal dat misschien ooit gebracht worden in de natuur, verwijder bijgevolg nooit één van deze dieren uit het wild. Koop ook NOOIT een Chelydra hatchling tenzij u bereid bent het te verzorgen tot in lengte van dagen.

BINNEN HUISVESTING VAN BIJTSCHILDPADDEN - De meest nuttige manier van een binnenverblijf voor Chelydra bestaat uit een aquarium. Voor de jongen zou ik een waterdiepte van 7,5 tot 15 cm voorstellen, met een opbouw aan het einde van rotsen om een droge zonneplek te verzorgen. Let alstublieft op: Bijtschildpadden groeien snel. Het is beter om meteen groot te beginnen dan gedwongen te worden de leefomgeving vaak te vervangen voordat het vaak is gebruikt. Een redelijk afmeting aquarium voor een hatchling is een 100 liter 75 cm x 30 cm x 45 cm. Als het dier groeit zal de afmeting van dit verblijf nog meer toe moeten nemen. Alle Bijtschildpadden zijn “bodemwandelaars” Er zou tenminste een gedeelte van hun verblijf zo moeten ingericht zijn dat zij, op de bodem staande met hun hals de oppervlakte gemakkelijk kunnen bereiken om te ademen. De Bijtschildpad zal dikwijls een onderlaag benutten, evenals volledig uit het water klimmen, om te basken.

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Veel problemen met waterschildpadden kunnen afgewend worden als men wat tijd en geld uitgeeft om een geschikt filtratie systeem voor het water van uw huisdieren te kopen. Bijtschildpadden grijpen herhaaldelijk de vis of ander een andere prooi beet met hun mond en eten het op, door aan het eten met hun voorste klauwen te trekken en het te versnipperen.. Dit gebruik leidt al snel tot bevuild water. Voor volwassen Bijtschildpadden raden wij vijverfilters aan omdat zij gemakkelijk te reinigen en te verzorgen zijn en een uitstekende waterkwaliteit waarborgen. Bij de jongen is het dikwijls moeilijker om voor een goede filtratie te zorgen wegens de ondiepte van het water. Bij deze zijn sponsfilters met een krachtige pomp en frequent water verwisselen de regel.

Terwijl Bijtschildpadden succesvol zonder het gebruik van een basking faciliteit zijn opgegroeid, is naar mijn mening de dagelijkse lichtcyclus toch belangrijk voor normaal gedrag en zou dat in iedere leefomgeving aanwezig horen te zijn. In een hoek van het leefgebied zou een reflector lamp geplaatst moeten worden over een droge koesterende plaats, evenals er een half onderwater zitgelegenheid moet zijn om de schildpad de gelegenheid te geven wat in het “kunstmatige zonlicht” te vertoeven. Dit zal zo geplaatst worden dat er een warmte plaats wordt gecreëerd met een temperatuur van ongeveer 32graden Celsius in dat deel van de leefomgeving. Het verblijf zou ook moeten uitgerust worden met een volledig spectrum fluorescerend licht dat voor UVB aanname zal zorgen. Een UVB bron is noodzakelijk voor Vitamine D3 synthese (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Alhoewel, denkend aan de prijs van al deze extra's, dit beter aangewend zou kunnen worden om een goed filtratiesysteem op te zetten voor deze soorten. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen. Als Bijtschildpadden een schuilplaats wordt aangeboden in de vorm van een grote kleien bloempot zullen ze die maar al te graag benutten.

DE BUITENHUISVESTING - Een roofdiervrije buitenhuisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Grotere vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een buitengewone, goed te verzorgen, buitenbehuizing voor uw Bijtschildpad te scheppen, alhoewel u er dan wel van bewust moet zijn dat Bijtschildpadden schuchtere en verlegen dieren zijn, zodat het in zo’n opstelling twijfelachtig zal zijn dat u veel van uw schildpad zult zien.

DIEET - Wees voorzichtig om niet uw Chelydra te overvoeden omdat zij zeer snel last krijgen van zwaarlijvigheid. Ik raad aan enkel 2 tot 3 maal te voeden per week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen. Bijtschildpadden zijn grotendeels vleesetend en hun dieet zou voor een groot deel kunnen bestaan uit rivierkreeft, insecten, wormen en vis. Voer ze geen hamburgers omdat het vetgehalte veel te hoog is en de vleesresten het water snel bevuilen. Sommige groenten worden ook genomen zoals eendekroos en water planten. Veel van de commercieel bereidde schildpadvoeding die tegenwoordig op de markt bestaan, zijn uitstekend bijtschildpad voedsel wanneer dit gegeven wordt als deel van een afwisselend dieet.

Een bijkomende calcium supplementatie is essentieel. Gepoederd calcium kan over al het voedsel worden gestrooid. Het is gebruikelijk dat het gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die waaraan geknabbeld wordt is ook aangeraden. De toevoeging van multivitamine indien er een commercieel bereidde schildpad voeding NIET gebruikt wordt, is van essentieel belang voor een behoorlijk flinke stofwisseling. Het bevriezingsproces van vis vernietigt de vitamine E, die een belangrijke component voor het handhaven van een gezonde Chelydra is!

BEHANDELING - Terwijl veel boeken aangeven dat het oppakken van een Chelydra bij de staart de manier is, doe het niet. Dit is misschien gedeeltelijk waar bij grotere dieren maar, inclusief bij kleine exemplaren, loopt u groot gevaar op de kans om vertebraal schade te veroorzaken als zij op deze manier worden behandeld. Als het nodig is zal de beste manier zijn om het dier bij de achterkant van het bovenschild op te pakken aan weerszijden van de achter ledematen Wees EXTREEM voorzichtig omdat zij een lang bereik met hun hals hebben en bliksems snel zijn.

Sommige bijtschildpadden overwinteren in de natuur. Na voorzichtig onderzoek van methoden hoe dit te doen op de veiligste manier, zullen indien noodzakelijk faciliteiten verzorgd worden voor de winterslaap door degene die daartoe besluit.

De taxonomie - De wetenschap ingedeeld zoals in deze Care-sheet, weerspiegelt het denken zoals op het moment van de datum van zijn voorbereiding. Door de constant veranderende wereld van taxonomie neem een voorbeeld aan de veranderingen bij Chelydra volgens de methoden zoals voorgesteld op de “Crocodilian, Tuatara, and Turtle Species of the World - An Online Taxonomic and Geographic Reference” web site.

Gaffney 1975, Fieldiana: Geol. 33(9):157-178, studeerde de phylogenetic verhoudingen van de geslachten en omvatte Platysternon in deze familie. Whetstone 1978, Univ. Kansas Sci. Bull. 51:539-563, bestudeerde ook het Phylogeny van de Chelydridae en verwijderde Platysternon.
 

Het moet benadrukt worden dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website, http://www.chelonia.org . Serieuze Schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.
De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.
 

 


 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Care Sheets

Return to Dutch section

 

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

    Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad