Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Sierdoosschildpad (Terrapene)  

Vertaling Peter van Arkel
Verzameld van:
 Box Turtle Care and Conservation

 Gulf Coast Turtle and Tortoise Society

 

北米のハコガメ類 Terrapene

North American Box Turtles (Terrapene)

 

Verwante artikelen:

North American Box Turtles (Terrapene) - Steve Zuppa

Eye Infections in Terrapene - Chris Tabaka DVM

Terrapene Gallery

A Natural Shell Repair Example in a Terrapene - Chris Tabaka DVM

Ear Infections and surgery in Terrapene - Chris Tabaka DVM

Carapace Pitting in Terrapene - Darrell Senneke


Terrapene carolina bauri (Florida Box Turtle)
Terrapene carolina carolina (Carolina sierdoosschildpad, Eastern Box Turtle)
Terrapene carolina major (Gulf Coast Box Turtle)
Terrapene carolina triunguis (Three-toed Box Turtle)
Terrapene ornate luteola (Desert Box Turtle)
Terrapene ornata ornata (Sierdoosschildpad, Ornate Box Turtle)


Probeer in ieder geval in gevangenschap gekweekte Sierdoosschildpadden als huisdier te verkrijgen. Deze zullen in het algemeen gezonder en beter aangepast zijn in gevangenschap dan wilde gevangen schildpadden. De in het wild bestaande populaties staan onder enorme druk van de huisdierhandel, help daar niet aan mee. De meeste Amerikaanse staten beschermen hun inheemse doosschildpadden met staatswetten zo controleer dat voor er een uit het wild wordt aangenomen. Indien u een Terrapene verwerft, denk er aan dat zij ontzettend langlevende dieren zijn en gespecialiseerde zorg vereisen. Zij zijn geen goede huisdieren voor jonge kinderen tenzij er volwassenen toezicht is.

DE HUISVESTING – De best leefruimte voor Terrapene is een grote, aan de binnekant gladde buitenomheining, van hout, bakstenen of cement blokken, tenminste 40cm hoog met een overhangende richel om te voorkomen dat zij er uit klimmen. De plaats moet een variatie van omgeving herbergen, er moet gezorgd worden voor beschutte gebieden inclusief zonnige plaatsen. Schildpadden regelen hoofdzakelijk hun lichaamstemperatuur door hun gedrag en moeten een keuze tussen zon en schaduwen hebben. Een hoop hooi of struikgewas verzorgt een ideale schaduwrijke plaats om zich te verbergen. Buiten zijn betekend voor de schildpad in staat te zijn om zijn voeding aan te vullen met wat levend voer: naaktslakken, regenwormen, enz.

Sierdoosschildpadden zijn van dezelfde familie (Emydidae) als waterschildpadden zoals Trachemys, Graptemys en Pseudemys en net als deze (hoewel niet aquatic) geniet van een aangeboden zwempartij. Een ondiepe bak, misschien even diep als het rugschild van de schildpad hoog is, zou in het terrein moeten verzonken worden. Gevuld met zoetwater en een gemakkelijk bereikbare toegang en uitgang is dat een uitstekende water voorziening. Voor vers drinkwater moet dagelijks gezorgd worden. Tijdens de winter zal een watervrij gebied met opgestapeld hooi op of bladeren voor winterslaap gebruikt kunnen worden. Maak de grond goed los zo dat de schildpadden zich ter bescherming gemakkelijk kunnen in graven.

Indien er niet voor een omheind buitengebied gezorgd kan worden, kan een grote binnenomheining als verblijf voor een Terrapene dienen. Een broedtank wordt verkozen boven een normaal tropisch visaquarium. Plastic kinder zwembadjes, zandbakken of bij elkaar geplaatste kuipen kunnen een goedkope leefomgeving maken. Een full-spectrum fluorescerende verlichting zoals een Vita-Light™ is vereist. Een 60 – 75 Watts spot met fonkelende light fixture met een reflector is noodzakelijk om voor een koestering gebied te zorgen dat gekozen kan worden boven het overige deel van het verblijf. De ideale temperatuur om te zonnen in dat gebied is 30 tot 32 graden Celsius. Indien gekozen wordt voor deze manier, zal er misschien een TL gebruikt worden die aan de UV vereisten voldoet met toevoeging van een warmtespot. Absorberende vloermaterialen komen als schone bovengrond: bladeren, mos of cipres mulch zouden regelmatig verzorgd moeten worden en verschoont. Ondergrond die uitdroogt of verpulvert moet vermeden worden. Ceder en dennen pulp kunnen giftig zijn en zouden niet moeten worden gebruikt. Een ondiepe waterschaal, groot genoeg voor de schildpad om in te kunnen weken is vereist, als ook een gebied waar de schildpad zich in kan verbergen voor een gevoel van veiligheid. Een gekantelde, grote gebakken bloempot kan als verstopplaatsje dienen. Een hoogste dag temperatuur van 27 graden Celsius is ideaal, met 's nachts een dieptepunt van 21 graden. Plaats niet het schildpadverblijf nabij de airconditioning luchtopeningen of op de tocht.

VOEDING –
Terrapene kunnen gevoerd worden met een dieet dat voor 50% vermengd is met verse groenten met wat fruit, en 50% eiwit arm voedsel zoals in blikjes eiwitarm hondenvoer. Het beste is natuurlijk eiwitten van levendvoer zoals regenwormen, meelwormen, kevers, larven, krekels, naaktslakken en slakken. De variatie is de sleutel tot een gezonde eetlust en goede gezondheid. Probeer eens appels, perziken, aardbeien, bosbessen, meloenen, bananen, druiven, kool, Romeinse sla (vermijdt ijsbergsla, het heeft essentieel geen voeding), zomer pulp, zoete aardappelen, geweekt alfalfa hooi en geweekte gerbil balletjes. Als afwisseling eens maïs voeren, tomaten, nat verpakte tonijn, hard ei en wat mager, gehakt vlees. Kant en klaar schildpadvoedsel zoals Reptomin of Reptiel T. E. N, gedroogd hondenvoer, meerval en forellen voer kan ook gebruikt worden. Daar moet zuinig mee omgegaan worden en moet geweekt worden om te verzachten. Schildpadden moeten een vitamine/mineraalaanvulling worden gegeven om ze te verzekeren van een goede botten en schild groei. Om ze te beschermen tegen opname van grond materiaal behoord alle voedsel op een plaat, vlakke rots of baksteen geplaatst te worden.

DE GEZONDHEID –
Als er goed voor gezorgd wordt, zijn Sierdoosschildpadden gemakkelijk vrij van ziekten te houden. Sommige problemen vereisen echter onmiddellijke zorg van een dierenarts. Deze omvatten gezwollen bulten in de hals, gezwollen ogen of een lopende neus, wormen in de fecaliën, open wonden of schild schade en mondrot. Opserveer uw schildpad herhaaldelijk en zorg ervoor dat de kleine problemen behandeld worden voor zij ernstiger problemen zijn geworden. Met een goede zorg zal uw Terrapene u vele jaren van gezelschap en plezier geven.

Deze soort overwintert in de natuur. Na voorzichtig onderzoek in de methoden die gebruikt worden bij veilig overwinteren van Terrapene, zullen er misschien voor winterslaap faciliteiten gezorgd worden voor de schildpad. Voor meer informatie over winterslaap kunt u terecht op Tess Cook's chapter on Hibernation op haar online book op: http://www.boxturtlesite.info/hib.html.


Aanvullende informatie:

Het zou moeten opgemerkt worden dat waterschildpad en landschildpadzorg onderzoek constant door gaat. Als nieuwe informatie verkrijgbaar wordt, delen wij dit op ons web mee. Kijk dikwijls naar deze geactualiseerde informatie bij Tess Cook’s Box Turtle Care and Conservation web site at www.boxturtlesite.org/ and the World Chelonian Trust web site at www.chelonia.org. Serieuze verzorgers vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten houden. De zorg wordt in onze vrije online e-mail gemeenschappen besproken, waaraan misschien deelgenomen kan worden bij bovenstaande web adressen.


www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to World Chelonian Trust Care Sheets

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

 

    Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                 


WCT Web Master

 

  

 

 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad