Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Chinese streepnekschildpad (Ocadia sinensis) - Darrell Senneke  

Syn:  Golden Thread Turtle

Vertaling door Peter van Arkel

Related Articles:

Ocadia gallery

ハナガメ (Ocadia sinensis) ダレル セネーク

Chinese Striped-neck turtle, (Ocadia sinensis) - Darrell Senneke  

 

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved


Indeling Verslag: *
Emys sinensis - GRAY 1834
Emys bennettii - GRAY 1844
Emys sinensis - GÜNTHER 1864
Ocadia sinensis - GRAY 1870
Emys chinensis - GRAY 1870
Ocadia sinensis - BOULENGER 1889
Ocadia sinensis - STEJNEGER 1907
Ocadia sinensis - OBST 2003
 


Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk

Door velen beschouwd als het Aziatische equivalent van de Pseudemys soort, zowel in zijn eetgewoonten als in zijn gehardheid, de mooie Chinese streepnekschildpad is dikwijls als een mogelijke toevoeging aan een verzameling over het hoofd gezien. Dit is een schande daar zij herhaaldelijk verkrijgbaar zijn bij fokkers voor een hele redelijke prijs, speciaal in overweging nemende dat zij Aziatisch van oorsprong zijn. Gevonden in de langzame bewegen beken en rivieren, evenals de vijvers in zuidelijk China en Vietnam en op de eilanden van Hainan en Taiwan. Ocadia sinensis is hoofdzakelijk een herbivoor (plantaardig voedsel), maar zal dierlijke voeding soms ook tot zich nemen. Buitengewoon grote exemplaren zullen een grote kunnen bereiken van ongeveer 25 cm, maar wat meer normaal is voor volwassenen is 20 - 22 cm. Deze soort is in een subtropisch tot tropische klimaat gevonden en overwinterd niet.

DE BINNENHUISVESTING: De nuttigste manier van binnenhuisvesting voor Ocadia sinensis (Chinese streepnekschildpad) bestaat uit een aquarium. Voor jongen zou ik een waterdiepte van 7,5 tot 15 cm voorstellen, met aan het ene einde een zonplek die op rotsen gebouwd wordt om een droge koesterende plek te verzorgen. Een redelijk afmeting aquarium voor een hatchling is een 50 literbak - 75 cm x 30 cm. Als het dier groeit, zou de afmeting van deze habitat moeten toenemen. Alle Chinese streepnekschildpadden zijn uitstekende zwemmers zodat waterdiepte geen factor is als zij ouder worden. Een diepte van 20 cm tot 60 cm zou fijn zijn voor schildpadden tussen 10 cm en de volwassen afmeting.

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Vele problemen met waterschildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren. Voor grotere Ocadia sinensis raden wij buitenfilters aan die gemakkelijk te reinigen zijn en zorgen voor uitstekende waterkwaliteit.
Een verblijf voor jonge exemplaren is moeilijker schoon te houden wegens de diepte van het water, voor deze zijn binnenfilters voldoende en frequent verschonen van het water, om de 2 tot 3 dagen is de regel.

In één hoek van de huisvesting moet een warmtelamp boven een droog gebied geplaatst worden, om een kunstmatige zonneplek te verzorgen.  De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UV a+b-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede lamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen.

DE BUITENHUISVESTING: Een roofdier vrije buiten huisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Ocadia sinensis (Chinese streepnekschildpads te scheppen.

DIEET: Wees voorzichtig om niet uw Ocadia sinensis te overvoeden. Ik raad aan enkel 2 tot 3 maal te voeden in een week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen. De volwassen Ocadia sinensis is geheel vegetarisch van aard en zal groenten gebruiken, die groen zijn zoals mosterd groen, raap groen, paardebloem, spinazie, wortels, zucchini en enig water planten, d.w.z. eendekroos, is watersla, waterhyacint, enz. Naast dit genieten zij van fruit als een deel van het dieet, appelstukken, druiven, meloen evenals bananen zijn aangenomen. Terwijl het een veel meer minder deel van hun dieet vormt, zullen zij ook insecten, wormen en rivierkreeft gebruiken. Bij jongen is deze eiwit honger meer zichtbaar, maar zij zijn nog steeds hoofdzakelijk herbivoor. Veel van het commercieel bereidde schildpadden voedsel dat tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is zijn uitstekend Ocadia sinensis voedsel.

Een bijkomende calcium toevoeging is essentieel. Gepoederd calcium gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, waaraan geknaagd kan worden is ook aangeraden.

MEDISCH: Als deze soort herhaaldelijk in gevangenschap is gekweekt, zullen de problemen die geassocieerd zijn met pas geďmporteerde Aziatische voedselmarkt dieren niet moeten voorkomen. Zoals met alle waterschildpadden moet er waakzaam worden opgelet voor tekens van ademhalingsmoeilijkheden evenals op schild infecties.

 

Deze soort overwintert niet in de natuur. Terwijl een periode van koelte door sommige oppassers wordt benut tot bevordering van broed activiteit, wordt het niet aangeraden dat het overgaat naar een extremere winter afkoeling, zoals dat normaliter gevonden wordt in subtropische gebieden.

Het moet vermeld worden dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website, http://www.chelonia.org . Serieuze Schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.


De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.
 


References:


*The EMBL Reptile Database  http://www.embl-heidelberg.de/~uetz/LivingReptiles.html

 

Chen, T. H., and K. Y. Lue. 1999. Food habits of the Chinese stripe-necked turtle, Ocadia sinensis (Testudines: Bataguridae), in the Keelung River, northern Taiwan. J. of Herpetology 33(3):463-471.


 

 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to World Chelonian Trust Care Sheets

 

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

    Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                 


WCT Web Master

 

 

 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad