Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Diamantrug schildpadden (Malaclemys terrapin)  – Jonathan Helms

 

Vertaling Peter van Arkel

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

 

Related pages on the WCT site:

Diamondback terrapins (Malaclemys terrapin) Care – Jonathan Helms

菱斑龜/鑽紋龜(Malaclemys terrapin) 的飼養指南 作者 (Big 5) Jonathan Helms

菱斑龟/钻纹龟(Malaclemys terrapin) 的饲养指南    作者 (GB):  Jonathan Helms

Malaclemys Gallery

Basking Turtles -- Chrysemys-Trachemys-Pseudemys-Deirochelys-Graptemys-Malaclemys - Jody Karlin

Understanding Biological Filtration - Jody Karlin

Water Chemistry: pH, GH and KH What are they all? -   Scott Thomson

 

Related pages on the web: 

Diamondback Terrapin World

Diamondback Terrapins


 

 

Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Diamantrug schildpadden (Malaclemys terrapin) zijn onbetwistbaar een van de mooiste van alle schildpadsoorten wanneer zij vergeleken worden met andere soorten inheemsen in de Verenigde Staten en wereldwijd. Terwijl andere soorten ook hun liefhebbers hebben, zal niemand ooit kunnen zeggen dat de, met hun fraai gemodelleerde tekeningen, de Diamantrug saai is. De tot onlangs slecht begrepen milieuvoorwaarden hebben aan deze soort een reputatie gegeven als een slecht te onderhouden keuze, en zelfs als een moeilijk dier om in gevangenschap te handhaven. De inspanning van talrijke mensen zijn nu gecombineerd om dit een levensvatbaar en gewild soort voor de eens iets anders willende en gevorderde schildpadhouder te maken. Probeer altijd Malaclemys te krijgen die in gevangenschap zijn gekweekt. Deze zullen over het algemeen gezonder en veel beter aangepast aan gevangenschap zijn dan wilde gevangen specimens.

 

Malaclemys terrapin leeft in het brakwater bereik van de moerasgebieden nabij de oceaan en op eilanden die door puur zout water omringd worden. Diamantrug schildpadden komen voor van Cape Cod, Massachusetts tot aan Corpus Christi, Texas. In het wild voeden zij zich voornamelijk met tweekleppige schelpdieren, garnaal, krab, slakken en kleine vis. Het is bekend geworden dat zij sommige planten eten, maar zij zijn hoofdzakelijk carnivoren.

Te zout of niet Te zout?

Dit is een vraag die heel vaak over deze soort gevraagd wordt. Het antwoord is helaas: ja en nee. Er zijn veel voorbeelden van mensen die succesrijk deze soort in zoetwater houden, net zoals er veel voorbeelden zijn van mensen die falen in de verzorging van de dieren, door het verzuim om ze bloot te stellen aan brakwater. Het volgende advies wordt aangeboden als de beste ‘combinatie van voorwaarden’ dat een grotere kans op succes aanbiedt.

In het wild gevangen volwassenen hebben het nodig om in brakwater gehouden te worden. Direct uit het wild gevangen exemplaren moeten gehouden worden in brakwater, met een specifieke zwaartekracht van 1,018 gemeten met een hydrometer* (zie aantekening beneden) voor de eerste zes maanden. Dit kan dan naar beneden tot 1,014 tot 1,016 gebracht worden. Zonder zout zullen de meeste in het wild gevangen dieren schildrot ontwikkelen en problemen hebben met het drijfvermogen. Bij een zoutheid niveau van 1,014 of daarboven zullen Diamantrug schildpadden tenminste eens per week in zoetwater geplaatst moeten worden. Hun lichaam kan brak water innemen en het zout uitfilteren tot een bepaald niveau en daarna zullen zij stoppen met drinken. Wanneer zij in zoetwater geplaatst zijn zullen ze in vijf minuten genoeg water drinken om een week op kunnen te teren. In het wild drinken zij van kleine plassen, de dauw van bladeren en zelfs zijn ze gezien, terwijl ze dronken van het schild van andere schildpadden tijdens een regenbui. Steenzout is goedkoop en wordt gewoonlijk gebruikt om het zoutheid niveau te verhogen.

In gevangenschap geboren jongen en volwassenen kunnen normaal in zoetwater gehouden worden. Als zij schildrot beginnen te ontwikkelen zullen zij in brakwater moeten worden gezet (1,014 tot 1,018).

Het dieet:

Net uit het ei gekropen en jeugdige Diamantrug schildpadden zou een mengsel van commercieel voedsel gevoerd moeten worden en als traktatie kan hen kleine beetjes levend voedsel gevoerd worden. Zij zijn niet de best jagers en kunnen slecht levend vis vangen. Voer hen enkel eens per dag en zoveel als zij in vijftien minuten kunnen eten.

Volwassenen zouden om de andere dag moeten gevoerd worden. Volwassen vrouwen kunnen heel snel overgewicht krijgen indien zij teveel worden gevoerd. In sommige gevallen heeft overvoeren in de dood geresulteerd.

Veel wild gevangen volwassenen zullen geen commercieel voedsel appreciëren en zullen gevoerd moeten worden met voedsel uit zee. Spiering is een heel vaak gebruikte soort vis voor het voeden. Als u een probleem heeft om hen spiering te laten eten of andere kleine vis, probeer dan garnaal. Vergewist u ervan om al het niet onmiddellijk gebruikte zeevoedsel in te vriezen, en ontdooi dat volledig voor het voeren van uw Diamantrug schildpadden. Het bevriezen van de vis vernietigt de vitamine E, die belangrijk is voor de Diamantrug schildpadden hun gezondheid. Indien uw Diamantrug schildpadden geen commercieel voedsel eten, kunt u vitamine E pillen nemen en die vergruizen en dan in de ontdooide vis stoppen.

Diamantrug schildpadden zijn heel rommelige eters, hun kaken worden in het wild gebruikt om schelpdieren te verpletteren en zij zullen ieder ding willen verpletteren dat zij eten. Gescheiden voeren van hun tank helpt om hun water schoon te houden.

Huisvesting:

Jongen kunnen gehouden worden in een 40 liter aquarium tot bijna bovenaan gevuld, zij hebben eilanden nodig en zonneplaatsen. In één hoek van de huisvesting moet een warmtelamp boven een droog gebied geplaatst worden, om een kunstmatige zonneplek te creëren. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust.Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede klemlamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen.

De filtratie is heel belangrijk voor jongen en indien het water niet heel schoon wordt bijgehouden zullen zij huidproblemen ontwikkelen. Onderdompelbare filters werken niet erg goed bij Diamantrug schildpadden, vijverfilters of gesloten buitenfilters werken veel beter. De watertemperatuur zou rond de 25 graad C moeten gehouden worden. Jongen van de Diamantrug schildpadden groeien gewoonlijk erg vlug en zullen de 10 cm binnen het eerste jaar bereiken. Zij zullen snel uit een 40 liter aquarium groeien.

Nadat eerste jaar vertraagt hun groei drastisch. Vrouwtjes volgroeien in ongeveer 4 tot 5 jaren en kunnen tot 22 cm bereiken. Mannen volgroeien sneller in ongeveer 3 jaren, maar zij zullen enkel zo’n 15 cm halen, wat ze ideaal als huisdieren maakt. Volwassen mannen kunnen verblijven in minstens 250 liter tanks, maar vrouwtjes hebben meer nodig, minstens 350-400 liter tanks. Een aquarium of bak van 200x60x80 werkt heel goed voor huisvesting. Dat biedt een waterdiepte van 60cm en genoeg aan oppervlakte om rondom te zwemmen.

Verpletterd koraal werkt geweldig voor een ondergrond. In het wild kunnen vrouwtjes worden gevonden grazend op het koraal, dit geeft aan hen extra calcium en helpt ze om geen overgroeide snavel te krijgen. En vermijd het om hele grote rotsen in hun tanks te plaatsen, omdat ze daarbij hun schild kunnen beschadigen en afbreken waarna ze ontvankelijk zijn voor schildrot of andere schimmel infecties.

Roofdier vrije buitenhuisvesting biedt veel voordeel aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden, zeker tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond, in een veilige omheining, maakt een bruikbare buitenhuisvesting.
Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een buitengewone, goed te verzorgen, buitenbehuizing voor uw Diamantrug schildpad te scheppen.

Opmerking:

Diamantrug schildpadden zijn geen agressieve schildpadden i, maar indien zij met velen zijn samen gebracht, voornamelijk opgroeiende exemplaren, wordt er vaak geconstateerd dat ze in elkanders voeten happen. Het scheiden van het degene met zulk soort wonden en toestaan om hun voeten te laten genezen, samen met het zorgen voor een grotere tank, zou het bijten moeten stoppen.

Om te kunnen zonnen is heel belangrijk voor volwassenen. Vrouwtjes schudden hun schilddelen eens per jaar af en als zij niet kunnen zonnen, zich zal water onder de losse scutes verzamelen wat weer een reden is voor schildrot. Mannen vervellen enkel eenmaal in de drie tot vier jaren.

De aanvullende informatie:

Hierbij de opmerking dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend wordt verbeterd. Als nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit mee op onze websites. Controleer alstublieft vaak op deze geactualiseerde informatie bij Jonathan Helm’s Diamondback Terrapin World at www.diamondbackterrapin.com and the World Chelonian Trust website at www.chelonia.org . Serieuze houders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.
De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

* De Specifieke zwaartekracht is een verhouding van de massa van een materiaal tot de massa van een gelijk volume aan water van 4 graden C (39 F). Omdat specifieke zwaartekracht een verhouding is, is het een eenheidloze hoeveelheid. Bijvoorbeeld de specifieke zwaartekracht van water bij 4 graden C is 1,0 terwijl zijn dichtheid 1,0 g/cm3 is. Dit is gemakkelijk met een hydrometer te meten die bij iedere huisdierenwinkel of online winkel gekocht kan worden, die bevoorraden aan de zoutwatervis hobby. Goede drijvende glazen hydrometers zijn gewoonlijk 25 tot 30 cm groot. Sommige zijn met een thermometer uitgerust.

 


 

 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to Care Sheets

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

   Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad