Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Bladschildpad (Cyclemys) - Chris Tabaka DVM and Darrell Senneke 

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

Vertaling Peter van Arkel

 

Related Pages:

Cyclemys Gallery

Cyclemys (マルガメ属)© - クリス タバカDVM(獣医師) 及び ダレル セネーク 

Genus: Cyclemys (Asian Leaf Turtles)© - Chris Tabaka DVM and Darrell Senneke 


Geslacht: Cyclemys

Soorten:
Cyclemys atripons (IVERSON & MCCORD 1997) *
Cyclemys dentata (Eerst Emys dhor genoemd. GRAY 1831)**
Cyclemys oldhami (GRAY 1863)***
Cyclemys pulchristiata (Fritz, Gaulke & Lehr 1997)
Cyclemys shanensis shanensis (Annandale 1918)
Cyclemys shanensis tcheponensis (Voorheen bekent als Geoemyda tcheponensis BOURRET 1939)


 

Thans is het geslacht Cyclemys in 4 soorten verdeeld. Het is bijna zeker dat dit verder gedeeld zal worden als er verder onderzoek gedaan is op deze bredere soort. Net zoals bij Landkaart schildpadden (Graptemys) van het Amerikaanse Midden-Westen en Zuiden, zijn er verscheidene verschillen tussen groepen die in verschillende rivier afwateringen gevonden worden. Hoewel de Cyclemys soorten dikwijls Aziatische bladschildpadden genoemd worden, roept dit dikwijls verwarringen op met sommige andere schildpadden die het woord ďbladĒ in hun gemeenschappelijke naam hebben, zoals de Zwarte borst of Vietnamese bladschildpad (Geomyda spengleri) evenals de Vietnamese bladschildpad (Annamemys annamensis).

Op dit moment is dit geslacht een frequente import in de huisdieren handel. Dit zou wegens zijn aanwezigheid in de Aziatische voedselmarkten kunnen veranderen. De beschikbaarheid van Bladschildpadden, als in het wild gevangen soort, zal zeker verminderen in de komende jaren, tenzij snelle veranderingen in het culinaire en de traditionele geneeskundige gebruik in dat deel van de wereld worden gemaakt. Voor meer informatie over dit onderwerp blijf dan alstublieft de ontwikkelingen van de "Dieren Markten van China" door het World Chelonian Trust op http://www.chelonia.org volgen. Gelukkig is aan de huidige stand van in gevangenschap gekweekte Cyclemys dentata een verandering gekomen en de andere soorten zullen zeker volgen als fokkers zich meer op deze gaan concentreren.

 

 

Cyclemys dentata

Cyclemys tcheponensis

 

 Cyclemys heeft een afgerond rugschild (daarom de Geslachtsnaam die ďCirkel schildpadĒ) betekent en groeit uit naar ongeveer 25 cm. in lengte. De basiskleur is gewoonlijk een variatie van een bruine plastron tot soms op het rugschild vertoonde stralende lijnen op elk scute (segment). Cyclemys bezit een opvallende vertebrale (bovenaan het rugschild) kiel en een getande achterkant aan het marginaal (onderste segmenten lijn rugschild). Dit is veel meer zichtbaar bij jonge schildpadden en zou enige beschermingen tegen roofdieren kunnen bieden, zoals tegen kikkers of vis die zouden kunnen proberen de puntige jonkies te verorberen. Grote volwassenen ontwikkelen een scharnier in het plastron (buikschild), die zou met betrekking tot de vrouwtjes, voor gemakkelijkere ei doorgang tijdens werpen kunnen geven.

 

Cyclemys dentata - carapace

Cyclemys dentata - plastron

 

Jonge Cyclemys is bijna geheel afhankelijk van het water en kan ongeveer net zoals enig andere zich zonnende schildpad verzorgd worden. Zij schijnen meer op land aangewezen te worden als zij volwassenen zijn en dan veel van hun tijd daar door te brengen. In het wild is Cyclemys gevonden in of nabij vijvers, kleine rivieren en traag stromende beken. Zij zijn geen sterke zwemmers, die in plaats daarvan verkiezen om op de bodem van een watering te lopen in plaats van vrij rond te zwemmen. Volgens Das***** brengen volwassenen hun nachten aan land door en bewegen zich overdag in het water.

 

Dankzij het succes dat fokkers met de soort (tenminste Cyclemys dentata) hebben, is het nu mogelijk om jonge exemplaren uit in gevangenschap geborenen te kopen. Zulke exemplaren zijn veel meer wenselijk als huisdier omdat zij veel gezonder en goed gewend aan gevangenschap zijn.

DE HUISVESTING VAN BLADSCHILDPADDEN BINNEN - De meest gebruikelijke manier voor een binnen accommodatie van Cyclemys bestaat uit een aquarium. Voor babyschildpadden zou ik voor een waterdiepte van 5 tot 10 cm. zorgen, waar het ene eind is opgebouwd met stenen om een droge zonneplaats te maken. Een redelijk aquarium voor een jong is een 50 liter bak, 75cm bij 30cm. Als het dier groeit, zal de afmeting van deze leefruimte toe moeten nemen. De waterkwaliteit is heel belangrijk. Vele problemen met water schildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren. Voor jongen is het soms moeilijk om goede filtratie wegens de diepte van het water te verzorgen. Voor deze is een binnenfilter of een filter met sterk zuigvermogen en frequent water wisselen de regel.

In ťťn hoek van de huisvesting moet een warmtelamp boven een droog gebied geplaatst worden, om een kunstmatige zonneplek te verzorgen. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede klemlamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp. Levende of plastic waterplanten worden gebruikt om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen. Voor volwassenen wordt een omgeving die tenminste 50% land bevat aangeraden. Het water zou aan zo een diepte moeten voldoen dat het dier gemakkelijk de oppervlakte kan bereiken terwijl het op de bodem staat.

DE BUITENHUISVESTING - Een roofdier vrije buiten huisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Cyclemys te scheppen.

DIEET. Deze soorten zijn echt omnivoor; het dieet in het wild bestaat uit vijgen, vissen en fruit, aas en schaaldieren. In gevangenschap zou dit hetzelfde moeten zijn, in ieder geval daar zo dichtbij als mogelijk. Wees voorzichtig om niet uw Cyclemys te overvoeden. Ik raad enkel aan 2 tot 3 maal te voeden in een week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen. Cyclemys zullen snel veel van de commercieel verkochte schildpad voeding soorten aannemen die tegenwoordig op de markt bestaan.

Het dieet dat aangeboden wordt zou moeten bestaan uit:

Een bijkomende calcium toevoeging is belangrijk als de commerciŽle voeders niet een belangrijk geheel van het aangeboden voer uitmaken. Gepoederd calcium gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die geknaagd worden is ook aangeraden.

MEDISCH: Net geÔmporteerde Cyclemys moeten dikwijls onmiddellijke medische zorgverlening hebben. Deze soort is dikwijls blootgesteld aan een aantal ziekteverwekkers op de Aziatische markten en heeft dus snel medische aandacht nodig. Bloedvergiftiging en parasitaire zijn infecties die vaak voorkomen bij geÔmporteerde dieren.

Gedoseerde informatie is verkrijgbaar op het Internet of in hobby-isten boeken en is mogelijk dikwijls gevaarlijk gedateerd, werk alstublieft met uw dichts bijzijnde dierenarts een plan uit om uw dieren te verzorgen.

Het moet worden opgemerkt dat water- en landschildpad zorg onderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website aan http://www.chelonia.org ,serieuze schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden. De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust

 


Geslacht: Cyclemys (Asian Leaf Turtles)© - Chris Tabaka DVM and Darrell Senneke
Copyright © 2003 World Chelonian Trust. All rights reserved
Vertaling door Peter van Arkel

* Cyclemys atripons en Cyclemys pulchristriata werden bijna gelijktijdig beschreven. FRITZ et al. (2001) zorgde voor bewijs dat zij niet gelijkwaardig zijn alhoewel zij heel dicht bij elkaar staan. Gevonden in Z.O. Thailand, Cambodja en Vietnam
** Wijdverspreide exemplaren zijn gevonden in Noord India, Bangladesh, Birma, Thailand, Cambodja, Vietnam, West-MaleisiŽ, IndonesiŽ (Sumatra, Java, Borneo, Bali), Filippijnen (Palawan: Calamian Eilanden enz.) en China.
*** Gevonden in India (Tarai), Birma, Thailand, MaleisiŽ (W. Borneo) en IndonesiŽ (Sumatra, Java)
**** Werden als Cyclemys tiannamensis door Das in 1991 gecorrigeerd. Gevonden in Noord Vietnam, Laos, Noord Thailand en Cambodja. Het type plaats van Cyclemys tiannamensis (China) wordt door Fritz et al. gevraagd. Die speculeert dat het exemplaar vermoedelijk op een markt was gekocht. Verwijderd van de synoniemen van Cyclemys dentata door Mcmorris (1976).
***** Turtles en Tortoises van India, Indraneil Das, Centre voor Herpetologie, Madras Krokodil Bank Trust, Oxford University Press 1995, ISBN 0 19 563727 5

 


References: 

The EMBL Reptile Database  http://www.embl-heidelberg.de/~uetz/LivingReptiles.html

The Turtle Puddle, May Hopson,  http://www.turtlepuddle.org/

5Turtles and Tortoises of India, Indraneil Das, Centre for Herpetology, Madras Crocodile Bank Trust, Oxford University Press 1995, ISBN 0 19 563727 5  


World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

  www.chelonia.org - World Chelonian Trust (Page updated January 28, 2003)

Return to Dutch section

 

Return to care sheets
 

  Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkrŲten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad