Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Kwantung moerasschildpad (Chinemys nigricans) Darrell Senneke

   Vertaling door Peter van Arkel

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

Related Pages:

, Chinemys reevesii  (Reeve's Turtle) Care Darrell Senneke

Chinemys nigricans (カントンクサガメ)の飼育 ダレル セネーク

Chinemys nigricans  (Kwangtung River Turtle) Care Darrell Senneke

Chinemys Gallery


Taxonomisch benoemd *:

Emys nigricans GRAY 1834
Clemmys nigricans STRAUCH 1862 (part.)
Damonia nigricans GRAY 1870
Clemmys nigricans - SIEBENROCK 1903
Geoclemys kwangtungensis POPE 1934
Chinemys nigricans FANG 1934
Clemmys kwangtungensis - MELL 1938 (ex errore)
Chinemys kwangtungensis - BOURRET 1941
Chinemys nigricans - IVERSON & MCCORD 1989
Mauremys nigricans - KING & BURKE 1989
Chinemys nigricans - OBST 2003

Alternatieve gebruikte namen:

Redneck Pond Turtle, KwanTung River Turtle, Kwantung moerasschildpad.


Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.
 

Dikwijls verward met de aanverwante Chinese driekielschildpad, hebben veel mensen de neiging de Kwantung moerasschildpad af te wijzen als “een Reeve’s die ‘een beetje anders’ is of ‘op steroďden’ zit”. Terwijl de zorg gelijk is en het dier op geen manier te onderscheiden valt van het jong van de Chinemys reevesii, is het wel zeker de aandacht waard en voor de schildpadhobbyist een waardevolle vermeerdering in zijn collectie. De soort komt voor in Noord-Vietnam, Zuid-china en op Hainan en de Taiwanese Eilanden. Eén van zijn gemeenschappelijke namen stamt af van het gevonden te worden in de provincie van Kwangtung in Zuidelijk China. De andere gemeenschappelijke naam, de Redneck Pond Turtle, beschrijft de hals van de schildpad die van een donker roodachtig bruin blijkt te zijn. In het wild beslaat zijn habitat langzaam bewegende rivieren, beken en vijvers. In schril contrast met de nietige Chinese Driekielschildpad heeft de Kwantung moerasschildpad een rugschild dat zo’n 23cm bij grote vrouwtjes bereiken kan, wat het een beetje moeilijker geschikt maakt om binnen als een volwassene te verblijven dan de kleinere C.reevesii. De kleur is van een totaal donker bruin met lichte strepen in zijn hals, de plastron is schaars gemarkeerd met donkere plekken op een lichte achtergrond. Het model van de Nigricans heeft de karakteristieke Chinemys schildvorm, veel minder gestroomlijnd dan dat van Trachemys of Chrysemys.

Als eerste gevonden op de Aziatische voedselmarkten als geďmporteerde goederen, wordt deze soort nu door de privé-sector in flinke hoeveelheden in zowel Europa als de Verenigde Staten gekweekt. Ik wil met klem voorstellen dat iemand geen in het wild gevangen C. nigricans koopt. Terwijl in gevangenschap geboren dieren heel sterk zijn, is de spanning van gevangenneming, behandeling, vereniging met andere soorten en de verzending van wildvang erg groot. Bij de Nigricans en de Aziatische soorten in het algemeen, leidt dat tot zwaar uitgeputte dieren die om onmiddellijke zorg van een dierenarts vragen.

Dit zorgblad zal hoofdzakelijk de zorg van de jonge dieren behandelen, omdat dit het meest kritische stadium van hun leven is evenals dat het de meest waarschijnlijk leeftijd zal zijn waarop zij gekocht te worden.

DE HUISVESTING DE KWANGTUNG MOERASSCHILDPAD BINNEN.
C. nigricans zijn meer specifiek te beoordelen als “semi aquatic ” hoewel zij meer naar de water kant neigen in de mening van de auteurs dan de gelijkaardige Chinese driekiel. Jongelingen zijn bijna totaal aquatisch en verlaten het water hoofdzakelijk om zich te zonnen. In gevangenschap worden zij in algemeen behandeld als een aquatische soort en doen het goed in een aquarium opzet wanneer ze nog klein zijn. De meest gebruikelijke manier voor een binnen accommodatie van Kwantung moerasschildpad baby schildpadden bestaat uit een aquarium of plasticbak met een waterdiepte van 5cm. Zij voelen zich thuis in het water maar zijn tamelijk slechte zwemmers zodat de mogelijkheid er moet zijn om zonder moeilijkheid staande op de bodem te kunnen ademen. Indien zo’n soort opstelling gebruikt is, zou een gebied aan het ene eind van de leefomgeving gebouwd moeten worden om een droge plaats te verzorgen waar zij zich kunnen zonnen.
In deze opstelling, wegens de ondiepte van het water, is filtratie moeilijk en voedsel resten die niet opgegeten worden bevuilen snel het water. Het water moet in dit soort opstelling heel vaak verschoond worden.

Als een alternatief wat ik voor de meeste andere jonge waterschildpad soorten gebruiken, is een niet aangeklede schuin geplaatste tank. Een curverdoos die ongeveer 60 cm door 40 cm meet wordt gestut onder het ene einde om een hellende bodem te verzorgen om een waterdiepte aan het laagste einde van 5 cm en een droog gebied aan het ondiepe einde te resulteren. Als daar niets in staat is het gemakkelijk om vaak te reinigen. Een PVC klep kan gemakkelijk in een einde geďnstalleerd worden om voor een gemakkelijkere afvoer en schoonmaakbeurt te zorgen. De toevoeging van echte of plastieken waterplanten voegt wat toe aan het gevoel van veiligheid voor de dieren en met betrekking tot echte planten zou een bijkomende voedselbron kunnen ontstaan. Als het dier de afmeting van deze omgeving ontgroeit moet de diepte van het water toe nemen

Bij 6 cm of zo, kunnen de snel groeiende Nigricans schildpadden uit deze huisvesting en in een gepast aquarium gezet worden. Een redelijk afmeting aquarium voor een Kwangtung moerasschildpad van deze afmeting is 75 liter: 75 cm x 30 cm. , als het dier groeit, zou de afmeting van deze omgeving moeten toenemen. Een waterdiepte van 20 cm tot 40 cm zou goed zijn voor schildpadden tussen 6 cm en de typische volwassene afmeting van 15 cm - 25 cm.

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Wegens de ondiepte van het water in een schuin geplaatste tank zou filtratie niet praktisch kunnen zijn, op deze manier is frequent water veranderen noodzakelijkheid. Voor volwassene Kwangtung schildpadden raden wij buitenfilters aan die gemakkelijk te reinigen zijn en zorgen voor uitstekende waterkwaliteit.
Als zij in een vijver worden geplaatst is een meer typische vijverfilter met een bovenmaatse capaciteit de beste oplossing gezien het feit dat schildpadden meer afval produceren dan vis. Vele problemen met water schildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren.

Nigricans zijn schildpadden die dikwijls opgemerkt worden in natuur, op boomstronken of rotsen, terwijl zij zich koesteren in de zon. Om hen een plaats te geven waar zij zich kunnen koesteren in een kunstmatige huisvesting moet een reflector lamp worden gezet over het droge einde van de omgeving. Die zou op zo een hoogte geplaatst moeten worden dat de temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting ongeveer 32 graden Celsius bedraagt. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (Hard nodig in calcium metabolisme!) Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat aan alle vereisten.

DIEET.
De Kwantung moerasschildpad jongen nemen snel te veel aangeboden voedsel aan. Wees voorzichtig om hen niet te overvoeren, ik raad aan ze enkel eenmaal iedere dag te voeren of om de andere dag voor de snel groeiende jongen. De jonge Kwangtung is hoofdzakelijk vleesetend en zal gretig insecten en wormen gebruiken en ontdooide bevroren vis, maar ook zullen er enige groenten op het menu staan. Alstublieft opletten - zij knabbelen ook heel erg graag de staartpunt van mede soortgenoten. Enige watervegetatie zoals eendekroos zal ook gewaardeerd worden. Als zij ouder worden, zijn zij geneigd om een hoger percentage van vegetatie tot zich te nemen. Vele van de commercieel bereide schildpadden maaltijden, die op de markt bestaan tegenwoordig, is uitstekend hatchling C. nigricans voedsel, evenals Koi of Meerval voedsel dat op de markt vandaag de dag bestaat, is uitstekend voedsel. Zoals in alle diëten voor schildpadden is variatie iets dat zou moeten worden nagestreefd.

Een bijkomende calcium supplementatie is essentieel. Gepoederd calcium kan over al het voedsel worden gestrooid. Het is gebruikelijk dat het gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die waaraan geknabbeld wordt is ook aangeraden.
De toevoeging van multivitamine indien een commercieel bereid schildpad dieet NIET gebruikt wordt, is van essentieel belang voor een behoorlijk flinke stofwisseling. Het bevriezingsproces van vis vernietigt de vitamine E, die een belangrijke component voor het handhaven van een gezonde Kwangtung Rivierschildpad is!

DE BUITENHUISVESTING.
Als uw schildpad eenmaal over 7,5 cm in afmeting is zal een roofdiervrije buitenhuisvesting vele voordelen bieden boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Vijvers met een sterk filtratie systeem kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Chinemys nigricans te scheppen. Het zwembadje van een kind zal, verzonken in het terrein samen met een veilige omheining, zorgen voor een bruikbare buiten leefomgeving. Grotere vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een spectaculair buitenhuis voor uw schildpad te verzorgen.
Het schijnt een "cyclus" te zijn dat deze schildpadden in de winter vertragen, dat de Chinemys nigricans in winterslaap gaat is nog nooit bewezen. Daar moet rekening mee gehouden worden in gebieden waar het kan gaan vriezen en er moet gezorgd zijn voor ijsvrije behuizing.


Het moet vermeld worden dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website, http://www.chelonia.org . Serieuze Schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.
De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.
 


References:
*The EMBL Reptile Database  http://www.embl-heidelberg.de/~uetz/LivingReptiles.html


 

 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to Care Sheets

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

   Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                   


Email Webmaster

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad