Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Clemmys guttata (Druppelschildpad) - Darrell Senneke and Andy Snider (Curator of Reptiles - Detroit Zoo)

Vertaling Peter van Arkel

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved

 

Related articles:

Clemmys guttata (Spotted Turtle) Care - Darrell Senneke and Andy Snider (Curator of Reptiles - Detroit Zoo)

Clemmys guttata (Tropfenschildkröte) Sorge – Darrell Senneke und Andy Snider  (Pfleger der Reptilien - Detroit Zoo)

Clemmys guttata (キボシイシガメ) の飼育 ダレル セネーク 及び アンディ スナイダー (― デトロイト動物園の爬虫類部門 代表)

Differentiating Male and Female Clemmys guttata (Spotted Turtles) - Chris Tabaka DVM

Clemmys GalleryDeze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Ondiepe moeraslanden en de bossen en velden die hen in de Oostelijke Verenigde Staten en Zuidelijk Canada omringen helemaal zuidelijk tot aan Florida, zijn de gastheer van deze heimelijke soort, Clemmys guttata.

 

De kleine en mooie Druppelschildpad heeft een glad, zwart rugschild met een aantal afgeronde gele plekjes die bij ieder diertje weer op wisselende manier zijn geplaatst. De plastron is geel of sinaasappel oranje met een veranderlijke grote zwarte vlek in elk scute. De boven oppervlakte van het hoofd, hals en benen zijn zwart en zouden enkele verstrooide gele plekjes kunnen hebben. De huid onder de benen en hals is oranjekleurig of rozeachtig. Jongen hebben gewoonlijk een vlek op elk scute van hun rugschild. Deze vlekken kunnen vermeerderen als de schildpad ouder wordt of zouden geheel kunnen verdwijnen. De volwassen Druppelschildpad, bereikt een maximum van 12cm in lengte.

Fokkers hebben succes met deze soort en het is nu mogelijk om deze semi-aquatic schildpadden te kopen van in gevangenschap geboren dieren. Als je een Druppelschildpad tegenkomt in het wild moet je hem laten zitten (ik praat wel over de States - noot van de vertaler). Zij worden in de meeste locaties beschermd waar zij worden gevonden en zijn heel erg bedreigd in hun natuurlijk leefgebied. Deze care-sheet zal hoofdzakelijk over de jongen gaan omdat dat het meest kritische stadium van hun leven is en ook de leeftijd waarop de schildpad meestal wordt aangeschaft.

De HUISVESTING VAN DRUPPELSCHILDPADDEN BINNEN – Jonge Druppelschildpadden zijn bijna totaal aangewezen op water en verlaten dat enkel om te zonnen. Als zij ouder zijn worden zij meer op het land gezien, maar zijn nooit ver van het water te vinden. Het meeste voedsel dat gevonden wordt eten ze in het water op en tengevolge daarvan is het handhaven van de waterkwaliteit van het voornaamste belang. De nuttigste manier van binnenhuisvesting voor jongen van de Clemmys guttata bestaat uit een ondiep aquarium of plastic curverbox. Jonge Druppelschildpadden zijn tamelijk slechte zwemmers, ik zou een waterdiepte van 5cm. of minder voorstellen om hen de gelegenheid te geven, staande op de bodem de oppervlakte te bereiken om zonder moeilijkheid te ademen. Als voor deze soort een huisvesting gemaakt wordt, zou een droog gebied op het einde van de leefruimte moeten gemaakt worden om een droge zon plek te verzorgen. In deze opstelling is wegens de ondiepte van het water filtratie moeilijk en overblijvende voedselresten bevuilen snel het water.

Als een alternatief daarvoor is een kale schuin staande bak. Een plasticbox die ongeveer 60 x 40 cm. meet, is aan het ene eind verhoogt om een hellende bodem te verzorgen. De waterdiepte aan het ene eind is 5cm. en aan de andere kant resulteert dat in een droge plaats. Als er niets in staat is het gemakkelijk om vaak te reinigen. De toevoeging van echte of plastic waterplanten voegt wat toe aan het gevoel van veiligheid voor de dieren en met betrekking tot echte planten zou een bijkomende voedselbron kunnen ontstaan Als het dier de afmeting van deze leefomgeving ontgroeit moet de diepte van het water toe nemen, naar 8 cm. ongeveer.

Druppelschildpadden kunnen vanuit deze opstelling overgaan naar een omgeving waarin meer landgedeelte wordt gerealiseerd. Als opstelling werkt dezelfde hellende opstelling goed op een grotere schaal. Een schuin oplopende bodem vanaf een waterdiepte van 15 tot 20cm. en ongeveer 50% droog gebied werkt goed voor volwassenen in een binnenbak. De ondergrond in het droge gedeelte kan een mengsel zijn van lange stukken veenmos en zand uit een zandbak voor kinderen.

De waterkwaliteit is heel belangrijk! Wegens de ondiepte van het water is filtratie erg moeilijk in een hellende tank en zou niet praktisch zijn. Daarom is vaak wisselen van water noodzakelijk.

Druppelschildpadden worden vaak gezien als zij zich koesteren in de zon op met gras begroeide plaatsen of op boomstronken in de moerassen. Om een kunstmatige zon plek te verzorgen in de huisvesting moet een warmtelamp boven het droog gebied geplaatst worden. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Ook kan er een tweede lamp gebruikt worden uitgerust met een speciale UVB lamp.

DIEET. In het wild gevangen volwassene Druppelschildpadden zijn dikwijls problematische eters, maar als jong verkregen zal deze snel teveel aangeboden voedsel tot zich nemen.
Wees voorzichtig en overvoer ze niet, ik raad aan enkel eenmaal per dag te voeren of om de andere dag voor de snel groeiende jongen. Druppelschildpadden zijn overwegend vleesetend en zullen gretig insecten en wormen tot zich nemen maar ook zullen sommige
fruit en groen gebruiken. Enig water vegetatie zoals eendekroos zal ook gewaardeerd worden. Veel van de commercieel bereide schildpadden diëten, evenals Koi of Meerval voedsel tegenwoordig dat op de markt gebracht wordt, is uitstekend jonge Druppelschildpad voedsel.

Een bijkomende calcium toevoeging is essentieel. Gepoederd calcium gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, waaraan geknaagd kan worden is ook aangeraden.

DE BUITENHUISVESTING – Als uw schildpad eenmaal over 7,5 cm. is in afmeting biedt een roofdier vrije buiten huisvesting veel voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Vijvers met goede filtersystemen kunnen gebruikt worden om een buitengewoon goed te verzorgen buitenverblijf aan uw Druppelschildpad aan te bieden. Denk er wel aan om de vijver gemakkelijk toegankelijk te maken voor de druppelschildpad, het zijn niet zulke beste zwemmers en kunnen verdrinken. Een zandstrandje waar ze op en af kunnen kruipen is natuurlijk ideaal.

WINTERSLAAP - Deze soort overwintert wel in de natuur. Na voorzichtig onderzoek van methoden hoe dit het veiligst te doen, zal er misschien gezorgd kunnen worden voor winterslaap faciliteiten voor de schildpad. Ze worden apart gehouden tijdens de winterslaap periode. Het gewicht van alle dieren is voor de winterslaap en na de winterslaap genomen. Dieren worden in een verzadigt met water, lang vezelig veenmos substraat, met ongeveer 2cm. water boven het veen gezet. Zij worden voor de winterslaap periode niet gevoerd. De dieren worden geleidelijk van omgevingstemperatuur naar ongeveer 7 graden Celcius over de periode van 1 maand afgekoeld. Zij worden op deze temperatuur voor 1 maand gehouden. De temperatuur wordt dan daarna over de periode van 1 maand naar omgevingstemperatuur verhoogd, het hele proces neemt zodoende 3 maanden in beslag. De dieren worden in het donker gehouden tijdens de middelste maand van de periode van drie maanden, zij worden enkel eenmaal per dag gecontroleerd. Het water wordt in de verblijfplaats 2-3 maal tijdens de winterslaap periode ververst, met water dat dezelfde temperatuur als de dieren heeft. Nadat de winterslaap periode over is, worden de schildpadden bij elkaar gezet en weer normaal gevoed.

Het moet vermeld worden dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website, http://www.chelonia.org . Serieuze Schildpadhouders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.

De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

 


 

 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

Return to Care Sheets

 

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

 Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                  


Email Webmaster

 

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad