Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Malayan box turtle (Cuora amboinensis) – Darrell Senneke and Chris Tabaka DVM

Copyright © 2003, 2004, 2005  World Chelonian Trust. All rights reserved

Vertaling Peter van Arkel

Related articles:

Differentiating Male and Female Cuora amboinensis (Malayan Box Turtle) - Chris Tabaka DVM

Cuora Gallery

マレーハコガメ (Cuora amboinensis) ダレル セネーク 及び クリス タバカ DVM(獣医学者)

Malayan box turtle (Cuora amboinensis) – Darrell Senneke and Chris Tabaka DVM

Vertaling Peter van Arkel


Cuora amboinensis amboinensis - (DAUDIN 1802)

Cuora amboinensis couro - (SCHWEIGGER 1812)

Cuora amboinensis kamaroma (Ambonese doosschildpad) - (RUMMLER & FRITZ 1991)

Cuora amboinensis lineata - (MCCORD & PHILIPPEN 1998)


Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort, om het even welke ondersoort die u verzorgt, is niet belangrijk.

 

De Ambonese doosschildpad (Cuora amboinensis), gewoonlijk aangeduid als de “Ambo”, is nu (september, 2002) de meest verhandelde soort op de voedsel c.q geneesmiddelen markten van Zuidelijk China. Het is pas enkele jaren geleden dat deze de  Chinese driekielschildpad (Chinemys reevesii) van zijn plaats verdrong, maar toen over verzameling zijn tol op die soort eiste, kwam de Ambonese doosschildpad daarvoor in de  plaats. Het overweldigende aantal “Ambo’s” in de voedsel en geneeskrachtige markten weerspiegeld hun beschikbaarheid voor gevangenschap als huisdier. Alleen maar enkele dieren van tienduizenden, die voor dat lot bestemd zijn, worden naar de veel kleinere buitenlandse en binnenlandse huisdierhandel gebracht. In dit geval wordt zelfs, tengevolge van de schaal van de handel in de soort, dat minuscule percentage door de gemeenschappelijke verschijning van deze soort in huisdierwinkels weerspiegeld.

Een typische volwassene is gewoonlijk ongeveer 20cm in lengte, maar er zijn buitengewoon grote exemplaren die 30 cm bereiken kunnen. Als het  mogelijke is, zou een gevangen dier moeten gezocht worden in plaats van een dier uit het wild, want de exemplaren die op de voedselmarkten terechtkomen zijn zonder uitzondering (maar dan ook echt zonder uitzondering) met parasieten besmet, uitgedroogd en hebben hulp nodig van onmiddellijke medische zorgverlening door een dierenarts die vertrouwd is met Aziatische schildpaddenmarkten. Na het voldoen van de eerste medische zorgkosten van het dier zal een in gevangenschap geboren exemplaar veel goedkoper zijn. Helaas worden er heel weinig in gevangenschap gekweekte Cuora amboinensis gereproduceerd.

 

Er zijn vier subspecies van Cuora amboinensis, maar de basis verzorging is voor elke van deze identiek. Het is de lange lopende vloek van de Ambonese doosschildpad dat de term “de Doos” een deel vormt van zijn gemeenschappelijke naam is. Deze term alleen al heeft vermoedelijk meer spanning op vers geïmporteerde en dus uitgedroogde schildpadden van deze soort dan enige andere veroorzaakt. Ambo’s hebben een scharnier in de plastron (om de doos dicht te maken en in te schuilen); daarom is het een “doos” schildpad genoemd, zoals veel van de ons bekende eigen Terrapene schildpadden soorten (evenals vele groepen van de andere Zuidelijk-Azië soorten die ook scharnieren bezitten). Wegens deze aanwezigheid stellen vele bezitters deze schildpadden als aardse dieren op. Dit is een belangrijke fout, in het bijzonder met uitgedroogde en met parasieten besmette verse import. Cuora amboinensis is een ECHTE aquatische soort en zou in de zelfde soorten logies moeten worden verzorgt als andere waterschildpad soorten. Indien deze soort wordt vergeleken met nog een andere soort die uitgerust is met scharnieren, is het best voorbeeld de Modderschildpad (Kinosternon) die ook een scharnier hebben, die veel meer op water aangewezen zijn dan Terrapene schildpadden, de Amerikaanse doos schildpad.

 

De HUISVESTING VAN MALAYAN DOOS SCHILDPADDEN BINNEN – Ambo’s zijn worden als beste omschrijving een “semi-aquatic” soort genoemd. In het wild zijn zij geneigd om het meeste van hun tijd in het water door te brengen, maar staan er bekend om uit het water te gaan en op het land te eten. Jongen komen bijna nooit uit het water en verlaten dat hoofdzakelijk om te zonnen. Als zij ouder worden begeven zij zich meer naar het land toe, maar zijn nooit ver van (en zelden uit) het water gevonden. In gevangenschap worden zij algemeen behandeld als een waterschildpadden soort en passen goed in een groot aquarium. De meest geschikte binnen verblijfplaats voor Ambonese doosschildpad is een heel groot aquarium of het zwembad van een klein kind. Terwijl zij volledig thuis zijn in water, zijn zij tamelijk slechte zwemmers vergeleken met een typische waterschildpadden soort. Ik zou een waterdiepte van 5 cm of minder voor een jonge schildpad voorstellen om hen de gelegenheid te geven om op de bodem te staan en om aan de oppervlakte zonder moeilijkheid adem te halen. Deze diepte kan toenemen naarmate het dier groeit, maar er zou altijd voor een rust gebied c.q ondiep gedeelte moeten gezorgd worden waar het water niet dieper zou moeten zijn dan de lengte van het schild. Indien deze soort opstelling gebruikt is, zou een gebied op het einde van het leefgebied moeten gebouwd worden om voor een droge plaats te zorgen waar gezond kan worden.

 

Wat wij voor de meeste andere jonge waterschildpad soorten gebruiken, is een niet aangeklede “hellende tank”. Een curverdoos die ongeveer 60 cm door 40 cm meet is gestut onder een einde om een gehelde bodem te verzorgen om een waterdiepte aan het laagste einde van 5 cm en een droog gebied aan het ondiepe einde te resulteren. Als daar niets in staat is het gemakkelijk om vaak te reinigen. Een PVC klep kan gemakkelijk in een einde geïnstalleerd worden om voor een gemakkelijkere afvoer en schoonmaakbeurt te zorgen. De toevoeging van echte of plastieken waterplanten voegt wat toe aan het gevoel van veiligheid voor de dieren en met betrekking tot echte planten zou een bijkomende voedselbron kunnen ontstaan. Als het dier de afmeting van deze omgeving ontgroeit moet de diepte van het water toe nemen.

Bij 6 cm of zo, kunnen Ambonese doosschildpadden uit deze huisvesting en in een gepast aquarium gezet worden. Een redelijk afmeting aquarium voor een Ambo van deze afmeting is 75 liter: 75 cm x 30 cm. , als het dier groeit, zou de afmeting van deze omgeving moeten toenemen. Een waterdiepte van 20 cm tot 25 cm zou goed zijn voor schildpadden tussen 6 cm en de typische volwassene afmeting van 20 cm.

 

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Wegens de ondiepte van het water in een “hellende tank” zou filtratie niet praktisch kunnen zijn. Op deze manier is frequenteer water wisselen noodzakelijkheid. Voor grotere of volwassene Cuora amboinensis raden wij buitenfilters aan, die kunnen gemakkelijk voor een uitstekende waterkwaliteit te zorgen en zijn eenvoudig in gebruik. Veel problemen met waterschildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren. Terwijl gezonde Ambo’s extreem sterk en verdraagzaam zijn in ongunstige omstandigheden, zouden zij nog steeds van de best mogelijke voorziening gebruik moeten kunnen maken. Er zijn vele chronisch zieke dieren die niet goed worden “schoongemaakt” en steeds weer worden die problemen tengevolge van ontberen van standaard condities herhaald.

 

Omdat deze soort voortgebracht is in een tropische watertemperatuur zou die gehandhaafd moeten worden met een bereik van 25 – 28 C. Ambonese doosschildpadden zonnen graag terwijl daar zij dikwijls op boomstronken of rotsen in de natuur gezien worden. Om een zonneplek in een kunstmatige opstelling te verzorgen, wordt een warmtelamp over het droge einde geplaatst. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celcius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat.

 

De auteurs verkiezen tanks zonder ondergrond in het water gedeelte zodat zij meer gemakkelijk te handhaven zijn. In het land gebied van een grote leefruimte werkt cipres substraat goed als een ondergrond. Zij houden ervan te graven en de vochtigheid is nodig voor hun schild. Indien een ondergrond door de schildpadden wordt gebruikt, zou ervoor gezorgd moeten worden grind soorten te vermijden die gemakkelijk opgegeten kunnen worden omdat zij naar dit soort gedrag geneigd zijn, voornamelijk met betrekking tot blank of knikker rond grind.

 

DIEET. Ambonese doosschildpadden jongen nemen snel te veel voedsel aan. Wees voorzichtig ze niet te overvoeren of dit zal resulteren in groeimisvormingen. Wij raden aan iedere dag enkel een beetje te voeren, of iets meer om de andere dag voor snel groeiende jongen. Ambo jongen zijn geheel vleesetend en zullen gretig insecten, wormen en vis gebruiken maar ook zal enige groenvoer aangenomen worden. Regenwormen zijn bijzonder favoriet. Voeren van levende vis is best, bovendien zal het jagen op levende vis zorgen voor oefening en geestelijke aanmoediging. Enig waterplanten zoals eendekroos zal ook gewaardeerd worden niet alleen voor beschutting maar ook voor tussendoortje. Als zij ouder worden, zijn zij geneigd om een hoger percentage van de vegetatie te eten. Vele van de commercieel bereide schildpadden diëten, evenals Koi of Meerval voedsel dat een beetje hoger eiwit gehalte heeft dan enige andere, schijn goed voor deze soort te werken en is afgewisseld met groen, fruit en insecten uitstekend Ambonese doosschildpadden voedsel.

 

Een erbij komende calcium toevoeging is belangrijk, gepoederd calcium  gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die geknaagd worden is ook aangeraden als er geen hele prooidieren worden aangeboden

Indien voeren van levende vis en/of hele prooidieren zoals volwassene knaagdieren, calcium en vitamines zullen grotendeels reeds gezorgd voor worden. De bepaling van een inktvis benen, die geknaagd worden kan of gewenste, is ook aangeraden. De toevoeging van multivitamine indien een commercieel bereid schildpad dieet niet gebruikt is, is essentieel voor een aantal processen inclusief gepaste dikke metabolisme. Het vriezende proces voor vis vernietigt de vitamine E en thiamine, die een belangrijke component voor het handhaven van een gezonde Ambo zijn. Indien voeren bevroren vis die de oppasser een vitamine aanvulling zal moeten toevoegen om deze te verzorgen.

 

DE BUITENHUISVESTING – Als uw schildpad een mal over de 7,5cm. in afmeting is, biedt een roofdier vrije buitenhuisvesting vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd  moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting.

Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een  buitengewoon goed te verzorgen buitenhuis voor uw Cuora amboinensis te scheppen. In een vijver met diepe zwempartij  tot 50 cm. met rotsen langs de zijkant van hun “poel” en afwisselende hoogten zal hen makkelijk maken om in en uit het water te klauteren. Buitenvijvers zouden in het terrein moeten gegraven worden om grote temperatuur schommelingen te vermijden. In een omgeving van ongeveer 50% water en 50% land past deze soort zich goed aan. Zij eten het best in het water, commerciële voeding korrels of ander voedsel kan daar gegeven worden. In een buitenverblijf  zou een zonneplaats gemaakt moeten worden evenals een tamelijk groot ei afleggebied voor deze soort, wanneer de condities goed zijn worden gewoonlijk meerdere nesten jaarlijks gemaakt..

 

MEDISCH:

 

De problemen die gewoonlijk het meest voorkomen bij in het wild gevangen geïmporteerde Cuora amboinensis:

Diarree veroorzaakt door Amoebiasis, in het bijzonder Entamoeba invadens.

Bloedvergiftiging van trauma evenals secundaire problemen van Entamoeba.

Schildrot (SCUD). Besmette Cuora amboinensis zal behandeld worden voor schaal rot.

Door vuur beschadigde Cuora amboinensis.

Verhongering en uitdroging bij pas in het wild gevangen dieren.

 

 

Anesthetized Cuora amboinensis being treated for shell rot.

Fire damaged Cuora amboinensis

 

Cuora amboinensis do NOT hibernate; in non-tropical areas provision must be made to provide them with a warm indoor habitation during periods cool or cold weather.  

 

Another notable problem in this species can be found in adult breeding  groups of amboinensis.  Adult males are almost invariably aggressive in  terms of their breeding tendencies.  They will literally tear at the  female's neck during courtship / breeding and if left unchecked and unseparated, can cause some serious cervical skin and muscle lesions.  Separation of the sexes, numerous hiding places, and spacious accommodations are important for successful breeding.

Anesthetized Cuora amboinensis

 

 

 

Cuora amboinensis doet geen winterslaap, in niet--tropisch gebieden moet een warm binnenverblijf gemaakt worden om hen tijdens koele perioden te voorzien van  onderdak.

 

Nog een merkwaardig probleem in deze soort kan in volwassen kweekgroepen van amboinensis gevonden worden. Volwassene mannen zijn bijna onveranderlijk agressief in de tijd van hun paar neigingen. Zij zullen letterlijk aan de hals van de vrouw tijdens de gemeenschap scheuren en indien dit ongehinderd wordt toegelaten, kan dit sommige ernstige diepe huid- en spierletsels veroorzaken. De scheiding van de geslachten, talrijke verberg plaatsen en ruime verblijven zijn belangrijk voor succesvol kweken.

 

Het moet worden opgemerkt dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt.Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website aan www.chelonia.org . Serieuze houders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden.

De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan  kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele Voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

 

Ambonese doosschildpadden (Cuora amboinensis) –Darrell Senneke en Chris Tabaka DVM Auteursrecht © 2003, 2004 World Chelonian Trust. Alle rechten gereserveerd.

Vertaling Peter van Arkel

Verwante artikelen: Differentiating Male and Female Cuora amboinensis (de Ambonese doosschildpad) - Chris Tabaka DVM

 


World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

 Home Page - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

 Return to Care Sheets

 

 

 

Return to World Chelonian Trust Care Sheets

  Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                


WCT Web Master

 

 

 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad