Return to World Chelonian Trust Main Page for more Turtle and Tortoise Information

Geslacht: Modderschildpad (Kinosternon) - Darrell Senneke   

Vertaling Peter van Arkel

ドロガメ属 Kinosternon Mud Turtles)) ダレル セネーク

Gattung: Kinosternon (Klappschildkröten) - Darrell Senneke

Genus: Kinosternon  (Mud Turtles) - Darrell Senneke

Kinosternon Gallery

Copyright © 2003, 2004, 2005, 2006 World Chelonian Trust. All rights reserved


Kinosternon acutum  - Tabasco Mud Turtle Kinosternon alamosae – Alamos Mud turtle
Kinosternon angustipons - Narrow-bridged Mud turtle Kinosternon baurii - Striped Mud turtle
Kinosternon creaseri - Creaser's Mud turtle Kinosternon dunni - Dunns Mud turtle
Kinosternon flavescens - Yellow Mud turtle Kinosternon herrerai  - Herrera's Mud turtle
Kinosternon hirtipes - Rough-footed Mud turtle. Kinosternon integrum – Mexican Mud turtle
Kinosternon leucostomum - White-lipped Mud turtle Kinosternon longicaudatum- Mud Turtle
Kinosternon oaxacae – Oaxaca Mud turtle Kinosternon scorpioides - Scorpion Mud turtle

Kinosternon sonoriense - Sonoran Mud turtle.

Kinosternon subrubrum - Eastern Mud turtle

Deze Care-sheet is enkel gemaakt voor de algemene zorg van de bedoelde soort. Verder onderzoek naar de beste manier om te verzorgen, om het even welke soort die u verzorgt, is belangrijk.

Een van de grotere Geslachten ter vergelijking in het aantal van Soorten is Kinosternon (de Modderschildpadden). Modderschildpadden kunnen vanaf de Zuidelijke Canadese grens tot in Centraal Zuid-Amerika gevonden worden. Deze soorten zijn meer vleesetend dan meeste schildpadden met een natuurlijk dieet dat zwaar steunt op vis, slakken, schaaldieren en insecten. Terwijl sommige soorten van Modderschildpadden een afmeting van 22cm. kunnen bereiken, bereikt de veel meer gewoonlijk geziene Kinosternon subrubrum maar 12 cm maximaal.

Huidige kennis en technologie maken de Modderschildpad tot een gemakkelijk te handhaven dier zolang als iemand bereidt is om sommige basisvereisten te verzorgen. Door het succes dat fokkers met deze soorten hebben, is het nu mogelijk om vele van deze soorten te kopen als jongen van in gevangenschap geboren dieren. Vele van deze exemplaren zijn bedreigd of in gevaar in de natuur. Verwijder deze dieren niet uit het wild.     

 

DE MODDERSCHILDPADDEN BINNENHUISVESTING - De beste manier van een binnen accommodatie voor Kinosternon bestaat uit een aquarium. 

Modderschildpadden hebben het meest aan ondiep water omdat ze, lopend over de bodem, makkelijk de oppervlakte moeten kunnen bereiken om te ademen. Voor jongen zou ik een waterdiepte geven van 5 tot 10cm. met aan het ene eind een droge plaats, uit stenen opgebouwd, om een zonneplek te maken. Het is mogelijk dat zij deze plaats weinig zullen gebruiken. Modderschildpadden doen heel weinig aan zonnen, maar de toevoeging van een plaats net onder de oppervlakte van de waterspiegel geeft hen nog een optie om te zonnebaden– in dit geval zonder het verlaten van het water. Een redelijk aquarium voor een jong is een 50 liter bak, 75cm bij 30cm. De waterdiepte is niet zo belangrijk meer als zij ouder worden, maar opnieuw moet er aan herinnerd worden dat zij zich het meeste van de tijd op de bodem doorbrengen zodat buitengewone dieptes vermeden moeten worden. Een diepte tussen 20 tot 30cm. zal fijn zijn voor volwassen schildpadden, die tussen 10 en 22 cm. zijn en dan nog van de soort afhangend. Bovendien zal een schuilplaats of hol onder de oppervlakte van het water iets zijn dat snel gebruikt zal worden om de spanning af te reageren. Zeker als dit uit steen is gemaakt die geen instortings gevaar opleverd voor de schildpad. Ik vind dat de helft van een bloempot goed werkt voor dit doel.

De waterkwaliteit is heel belangrijk. Vele problemen met aquatische schildpadden kunnen afgewend worden als er enige tijd, en wat geld uitgegeven wordt voor het kopen van een geschikt filtratie systeem voor uw huisdieren. Voor volwassene Modderschildpadden raden wij buitenfilters aan die gemakkelijk te reinigen zijn en zorgen voor uitstekende waterkwaliteit. Jonge exemplaren zijn moeilijker te filteren wegens de diepte van het water, voor deze zijn binnenfilters met een sterke aanzuiging voldoende en frequent verschonen van het water, om de 2 tot 3 dagen, is de regel.

Terwijl Modderschildpadden succesrijk zonder het verzorgen van lichtfaciliteiten om te zonnen zijn grootgebracht, zullen die als toevoeging hen niet schaden en zou een echte natuurlijkere dag /nachtactiviteit kunnen helpen bevorderen. Ook indien levende planten zijn gebruikt is verlichting natuurlijk noodzakelijk.
In één hoek van de huisvesting kan een warmtelamp boven een droog gebied geplaatst worden, om een kunstmatige zonneplek te creëren. De temperatuur in dat onderdeel van de huisvesting moet ongeveer 32 graden Celsius bedragen. De huisvesting zou ook met een volledig spectrum fluorescerend licht moeten worden uitgerust. Het licht zal voor UVB zorgen, een UVB bron is noodzakelijk voor vitamine D3 syntheses (hard nodig in calcium metabolisme). Indien gekozen is voor deze verlichting kan er een TL UVB-lamp gebruikt worden, dat volstaat. Alhoewel, denkend aan de prijs van al deze extra's, dit beter aangewend zou kunnen worden om een goed filtratie systeem op te zetten voor deze soorten. Levende of plastic water planten worden voorgesteld om een plaats te scheppen waar de schildpadden zich kunnen schuilen of verbergen.

DE BUITENHUISVESTING - Een roofdier vrije buiten huisvesting biedt vele voordelen aan boven binnenlogies en zou serieus als een optie beschouwd moeten worden tijdens warm weer. Een kinderzwembadje verzonken in de grond in een veilige omheining maakt een bruikbare buitenhuisvesting. Vijvers met gevorderde filtratie kunnen gebruikt worden om een buitengewone, goed te verzorgen, buitenbehuizing voor uw Modderschildpad te scheppen.

DIEET. Wees voorzichtig om niet uw Kinosternon te overvoeden. Ik raad enkel aan 2 tot 3 maal te voeden in een week voor volwassen schildpadden en iedere dag of ieder andere dag voor de snel groeiende jongen. Modderschildpadden zijn overwegend vleesetend en rivierkreeft, slakken, insecten en wormen maken het grootste deel van hun voeding uit. Sommige groenten zullen ook gegeten worden zoals eendekroos en waterplanten. Vele van de commercieel bereidde schildpadden maaltijden, die op de markt bestaan tegenwoordig, zijn uitstekend Modderschildpad voedsel. Als het gegeven voedsel blijft drijven zal het een tijdje duren voor de Modderschildpad dit herkent, ze zoeken immers de bodem af naar voedsel. Sta toe dat het voedsel naar de bodem zinkt en even blijft liggen alvorens een schoonmaakbeurt toe te passen, om ze de gelegenheid te geven het voer van de juiste plaats te halen.

Een bijkomende calcium supplementatie is essentieel. Gepoederd calcium wordt gesprenkeld over al het voedsel. Het is gebruikelijk dat gegeven calcium wordt aangevuld met vitamine D3 indien het dier binnen wordt gehandhaafd, en calcium zonder D3 indien het buiten is. Het aanbieden van sepia's, die geknaagd worden is ook aangeraden. De toevoeging van multi-vitamine, indien een commercieel bereid schildpad dieet en/of levende vis NIET gebruikt wordt, blijft van belang voor een goede stofwisseling. Het bevriezingproces van vis vernietigt de vitamine E die een belangrijke component voor het handhaven van een gezonde Modderschildpad is.

Sommige van deze soorten overwinteren door een winterslaap te houden. Na voorzichtig onderzoek van methoden om dit veilig te doen, zal gezorgd moeten worden voor winterslaap faciliteiten.

Het moet worden opgemerkt dat water- en landschildpad zorgonderzoek aanhoudend vernieuwd wordt. Als er nieuwe informatie verkrijgbaar komt, delen wij dit op de World Chelonian Trust website aan http://www.chelonia.org  , serieuze houders vinden het een voordeel om de steun van anderen te hebben die deze soorten bijhouden. De zorg is in onze vrije online e-mail gemeenschap besproken, daaraan kan deelgenomen worden via het web adres hierboven. Neem alstublieft contact met ons op over de vele voordelen van het lid zijn van het World Chelonian Trust.

 


 www.chelonia.org - World Chelonian Trust

Return to Dutch section

 Return to Care Sheets

 

World Chelonian Trust

PO Box 1445

Vacaville, CA

95696

 

  Fauna Top Sites Click Here to Visit!    Exotic Pet Sites  Click Here to Visit!   Click Here to Visit!                  


Email Webmaster

 

 


 

Turtle

Tortoise 

schildkröten
tortuga
tortue
tartaruga
schildpad